Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samtal Europa

Samtal Europa är en serie kunskapsseminarier som VGR anordnar fyra till fem gånger per år. Vi bjuder in representanter från bland annat EU:s institutioner för att tala om aktuella EU-frågor som påverkar Västra Götalands utveckling. Syftet är att höja kunskapen om EU och öka förståelsen för den lokala och regionala nivåns roll i EU-samarbetet.

Kommande Samtal Europa

Tidigare Samtal Europa

  • Storbritannien har lämnat EU efter närmare 50 år av samarbete, samtidigt som vi har fått en ny EU-kommission med väldigt höga ambitioner, inte minst på klimatområdet. Hur påverkar Brexit EU-samarbetet och har EU-kommissionen och medlemsländerna samma syn på hur våra framtida utmaningar ska hanteras?

  • År 2019 ser ut att bli ett extraordinärt år för EU-samarbetet med ett Storbritannien som väntas lämna EU, val till både Europaparlamentet och EU-kommissionen och en omvärld som prövar både gamla och nya allianser.

  • Det eller de partier som bildar regering i höst kommer även representera Sverige i EU:s ministerråd, riksdagsvalet den 9 september var med andra ord också ett EU-val. Enligt en studie från Lunds universitet har invånare små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartier ställer sig till frågor som beslutas gemensamt i EU.

  • I utkastet till EU:s långtidsbudget står miljöfrågor i centrum, men hur ser förutsättningarna ut för EU:s medlemsländer att uppnå klimatmålen i Parisavtalet? Hör Europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP) och Helen Persgren (MP) 1:e vice ordförande i VGR:s miljönämnd diskutera EU:s klimatpolitik och lokal och regional nivås roll i klimatarbetet.

  • Asyl- och migrationsfrågor har varit högt uppe på agendan i EU de senaste åren och situationen 2015-2016 visade att EU-länderna måste samarbeta för ett mer hållbart och solidariskt flyktingmottagande. Hör Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) berätta om det senaste inom EU:s asyl- och migrationspolitik samt om sin roll som Europaparlamentariker.


Senast uppdaterad: 2017-09-12 14:26