Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

EU:s handelspolitik i en föränderlig värld

År 2019 ser ut att bli ett extraordinärt år för EU-samarbetet med ett Storbritannien som väntas lämna EU, val till både Europaparlamentet och EU-kommissionen och en omvärld som prövar både gamla och nya allianser.

Inspelat samtal från Samtal Europa om EU:s handelspolitik.

Den 22 februari 2019 bjöd vi in Jens Matthiessen, ekonomisk rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, och Jesper Öhrn, chef för internationell affärsutveckling på Västsvenska Handelskammaren, som gav oss en utblick i världen och utvecklingen i världsekonomin utifrån ett EU- och Västra Götalandsperspektiv.

En stor del av samtalet fokuserade på vad som kan hända om Sveriges femte största exportland och vår främsta samarbetspartner i EU, Storbritannien, lämnar EU-samarbetet. Asiens förhållande till EU och världshandeln diskuterades också med särskilt fokus på Kina och Japan.
Dessutom diskuterades hur Västra Götalandsregionen arbetar med näringslivsfrämjande insatser, vilket du kan läsa mer om här.

Samtalet modererades av Charlotta Lundström, chef för enheten externa relationer, VGR.

Om Samtal Europa

Samtal Europa är en serie kunskapsseminarier som vi i Västra Götalandsregionen anordnar 4–5 gånger per år där vi diskuterar viktiga frågor för Västra Götaland utifrån ett EU-perspektiv. Vi bjuder in representanter från bland annat EU:s institutioner med syftet att öka kunskapen om aktuella EU-frågor och skapa förståelse för den regionala nivåns roll i EU-samarbetet. Målgruppen är framför allt tjänstepersoner i Västra Götalandsregionen och kommuner, men även andra intresserade aktörer i Västra Götaland är varmt välkomna.


Senast uppdaterad: 2019-01-31 09:17