Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

EU i den svenska valrörelsen

Det eller de partier som bildar regering i höst kommer även representera Sverige i EU:s ministerråd, riksdagsvalet den 9 september var med andra ord också ett EU-val. Enligt en studie från Lunds universitet har invånare små chanser att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartier ställer sig till frågor som beslutas gemensamt i EU.

Deltagarna i Samtal Europa

Fr. vänster moderator Charlotta Lundström, riksdagsledamöterna Johan Büser (S) och Maria Plass (M)

Enligt en studie från Lunds Universitet har väljare svårt att bilda sig en uppfattning om hur riksdagspartier ställer sig till frågor som beslutas gemensamt i EU. Dessa frågor brukar oftast anses vara typiskt ”svenska valfrågor”, så som sjukvård, försvar, migration och miljöfrågor. VGR bjöd in de västsvenska riksdagsledamöterna Maria Plass (M) och Johan Büser (S) för att samtala om vikten av att synliggöra EU-frågor i inrikespolitiken, och även om hur riksdagens arbetar med EU-frågor genom EU-nämnden där de båda är ledamöter. Här kan du se samtalet i sin helhet.

 Samtal Europa är en serie kunskapsseminarier som VGR anordnar 4–5 gånger per år på olika teman. Representanter från bland annat EU:s institutioner bjuds in för att tala om aktuella EU-frågor som påverkar Västra Götalands utveckling. Syftet är att höja kunskap om aktuella EU-frågor samt skapa förståelse för lokal och regional nivås roll i Europasamarbetet och möjlighet att påverka EU:s lagstiftningsprocess. Målgruppen är framförallt tjänstepersoner i VGR och i kommunerna, men även andra intresserade aktörer i Västra Götaland. 


Senast uppdaterad: 2018-09-12 13:18