Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vilket EU väntar?

Storbritannien har lämnat EU efter närmare 50 år av samarbete, samtidigt som vi har fått en ny EU-kommission med väldigt höga ambitioner, inte minst på klimatområdet. Hur påverkar Brexit EU-samarbetet och har EU-kommissionen och medlemsländerna samma syn på hur våra framtida utmaningar ska hanteras?

 

Fredagen den 31 januari 2020 gästades vi av Daniel Svensson, chef för kansliet för samordning av EU-frågor, Katarina Areskoug, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, och Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige. Medverkade gjorde även miljönämndens ordförande Magnus Berntsson.

Våra gäster analyserade först den framtida relationen mellan EU och Storbritannien i ljuset av Brexit, för att sedan dyka ner i den nya EU-kommissionen och dess ambitioner.

Gästerna diskuterade även Europaparlamentets roll, sammansättning och förhållningssätt till övriga institutioner, liksom den svenska synen på EU-samarbetet och Sveriges position i förhandlingarna för den kommande EU-budgeten. Slutligen pratade vi om betydelsen av den omtalade gröna given och kommissionens ambition att bli världens första klimatneutrala världsdel.

Samtalet modererades av Charlotta Lundström, chef för enheten externa relationer, VGR.


Senast uppdaterad: 2020-02-05 10:21