Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Intervju med praktikanter höstterminen 2018

Enheten för externa relationer på Koncernkontoret två praktikanter under hösten 2018. Anna gjorde praktik på Göteborgskontoret och Maria i Bryssel.

Hej Anna! Berätta lite om dig själv! 

Jag är 25 år och uppvuxen i Göteborg och i Mölnlycke och har även bott en kort period i Lund. Jag har pluggat här i Göteborg och har en kandidat i statsvetenskap, tog en liten "paus" efter kandidaten och pluggade nationalekonomi och statistik. Nu läser jag master i offentlig förvaltning med inriktning policyanalys och har praktik som en del av programmet. I vår skriver jag uppsats och tar sen examen, vilket ska bli kul!  

Hur har första dagarna/tiden på VGR-kontoret varit?

Jätteroliga och intensiva! Första veckan var introduktionsvecka så då fick vi övergripande information om regionen och introducerades till de olika avdelningarna och arbetsområdena. Denna veckan börjar det dagliga arbetet mer i att sätta sig in i verksamheten, vilket känns bra, det känns kul att komma igång!  

Varför sökte du dig till VGR?

Sedan jag valde min master visste jag att jag att jag vill jobba inom offentlig sektor och jag tycker även att det är spännande med en politiskt styrd organisation där man ytterst arbetar för medborgarna. Jag tyckte även att det verkade vara en bra kombination med att jobba regionalt men med viss internationell utblick, och genom det få kunskaper om hur det fungerar på olika nivåer och samspelet mellan dessa nivåer.  

Vad har du för förväntningar på praktiken? 

Jag vill få mer insyn i hur regionen arbetar med regional utveckling, det är ett så stort och viktigt område som jag inte hade så bra koll på innan. Jag vill även lära mig mer om EU, både om hur beslutsfattandet fungerar och om vad regionerna har för påverkansroll på den nivån. Jag vill också få använda mina teoretiska kunskaper från utbildningen till något praktiskt, och lära mig något om kopplingen däremellan.  

Tre snabbfrågor 

Solsemester eller skidsemester 

Göteborg eller Mölnlycke 

Katt eller hund  

Hej Maria, hur har de första dagarna här på VGR-kontoret varit? 

Roliga, lärorika och intensiva! Jag insåg snabbt att VGR jobbar med mycket mer än jag trodde så jag är säker på att detta kommer bli en spännande och varierande höst. Att vara på plats mitt i Bryssel känns såklart extra roligt.  

Kan du berätta lite om dig själv? 

Jag är 23 år, född och uppvuxen i (regionhuvudstaden) Vänersborg. År 2014 började jag plugga utvecklingsstudier vid Lunds universitet men jag har även passat på att flytta runt en del i Europa, bland annat för en utbytestermin i Prag och praktik i Bukarest. Det senaste året har jag bott och arbetat i Malmö.  

Varför sökte du dig till VGR? 

Under mina studier har fokuset främst legat på hur länder agerar och varför vilket väckte mitt intresse för vad som händer på andra nivåer av politiken. Att få göra praktik på VGR kändes därför som ett utmärkt sätt att få lära mig mer om hur arbetet bedrivs på regionnivå samt vilket inflytande regioner har i en EU-kontext. Jag tycker om att befinna mig i internationella miljöer och det kändes på så sätt självklart att söka mig till Brysselkontoret.  

Och vad har du för förväntningar på praktiken? 

Jag ser fram emot att lära mig mer om VGR:s sakfrågor och hur man går till väga för få fram sitt budskap i en stad där alla kämpar för att göra sin röst hörd. Det ska bli intressant att få sätta mig in i vad regional utveckling faktiskt innebär och hur vi kan jobba för att skapa ett bättre liv för invånarna i Västra Götaland. Överlag hoppas jag också få en större kunskap om hur beslutsfattande processer inom EU går till. 

Till sist Maria, tre snabba: 

Sol eller skidsemester 

Göteborg eller Malmö - “Som nyss utflyttad Malmöbo vill jag fortfarande säga Malmö men det kan komma att ändras efter denna praktiken...”  

Katt eller hund 


Senast uppdaterad: 2018-09-12 13:44