Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Appen ”MatGlad” vinner folkhälsopris – en riktig ap(p)titretare!

Från vänster: Magnus Berntsson (KD) ordf Regionfullmäktige, pristagarna från Hushållningssällskapet Väst; Margareta Frost-Johansson, Eleonor Schütt Cecilia Corin. Prisutdelare Gunnel Adler ordf Folkhälsokommittén och Elisabeth Rahmberg folkhälsochef VGR. Foto: Helena Kryssman

Folkhälsokommitténs motivering lyder: Vad är det som skapar nyfikenhet, ger inspiration och samtidigt ökar kunskapen om mat och hälsa? Jo, det gör apparna ”MatGlad” och MatGlad – helt enkelt”. De ger råd och praktiska tips, matlust och matglädje både för de som kan läsa lätt svenska och de som använder film och tal istället. Att kunna laga och äta god mat tillsammans är livskvalitet!

Idag delar folkhälsokommittén ut sitt årliga folkhälsopris. Årets vinnare är Hushållningssällskapet Väst som tagit fram två stycken appar för matlagning. Den ena heter ”MatGlad” och innehåller över 100 lättlagade recept med stegvisa instruktioner för veckans alla dagar. Dessutom innehåller appen en planeringsguide för en veckomatsedel och praktiska inköpslistor kopplade till recepten.

Den andra appen heter ”MatGlad – helt enkelt” och är en enklare variant av matlagningsappen på lättläst svenska där användaren får hjälp av filmer och talstöd genom hela matlagningen.
Apparna är helt kostnadsfria.

– Båda matlagningsapparna är fantastiska! Nu kan fler lära sig att laga mat, även personer med lässvårigheter, säger Gunnel Adler, ordförande i folkhälsokommittén.

Alla kan lära sig att laga mat

Hushållningssällskapet Väst vill att alla ska lära sig att laga mat och genom de båda apparna blir det möjligt. Förutom enkla och tillgängliga recept vill Hushållssällskapet ge inspiration kring olika måltider, kunskap om hälsa och livsmedelsval samt lära ut olika matlagningsmetoder.

– Vi hoppas att apparna bidrar till en ökad livskvalitet och matglädje hos befolkningen. Att äta bra mat vet vi ju viktigt, men ibland är det själva matlagningen som sätter upp hinder. Med hjälp av apparna hoppas vi att fler kommer över tröskeln och börjar med sin matlagning, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

Så här laddar du ner apparna

Båda apparna ”MatGlad” och ”MatGlad – helt enkelt” är kostnadsfria och finns att ladda ner på till din smartphone eller läsplatta. På webbsidan www.matglad.nu finns mer information och en instruktionsfilm som beskriver hur du laddar ner apparna och hur du kommer igång.

Läs mer om apparna på: www.matglad.nu

Senast uppdaterad: 2019-02-04 10:12