Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Årets parasportstipendiater är utsedda

Ludvig Sjöström. Fotograf: Nicklas Elmrin

Västra Götalandsregionen uppmärksammar varje år idrottare som är goda förebilder och som står för fantastiska prestationer inom parasporten. Personer som därmed inspirerar andra att idrotta aktivt. VGR uppmärksammar även en ledare och en idrottsguide som värnar om god etik och har ett brinnande engagemang för parasportrörelsen. Idag delar regionfullmäktige ut fyra parasportstipendier.

Årets stipendiater på elitnivå

Fia Fjelddahl är från Göteborg och tävlar i parasegling. Fia är 22 år och har deltagit i olika internationella tävlingar. Hon har bland annat en bronsmedalj i VM och en guldmedalj i nordiskt mästerskap. Fias mål är att öka medelfarten i båten och skaffa mer erfarenheter med vågor för att i framtiden kunna vara en stark kandidat i Paralympics. Fia Fjelddahl får ett stipendium på 35 000 kronor.

Ludvig Sjöström är från Göteborg och tävlar i rullstolsbasket. Han är 19 år och redan uttagen till paralandslaget för seniorer. Han var den yngsta spelaren i landslaget i EM (Europamästerskapet). Ludvig har spelat rullstolsbasket sju säsonger och är en av nyckelspelarna i laget. Han har silver- och bronsmedaljer i nationella tävlingar och är en av de första rullstolsbasketspelarna på Elitidrottsgymnasiet i Göteborg. Ludvigs mål är att bli professionell rullstolsbasketspelare i högsta divisionen i Europa. Ludvig Sjöström får ett stipendium på 35 000 kronor.

Årets stipendiater på regional/nationell nivå

Lova Johansson är från Brämhult och tävlar i parasimning. Lova är bara 17 år och har redan 11 svenska rekord i parasim i kort och långbana. Lova är uttagen till utvecklingslandslaget som är en satsning från Svenska Simförbundet på unga talangfulla simmare. Lova har sedan åtta år tillbaka varit mycket fokuserad på sin simning och all den träningen som det innebär. Lovas mål är att vara en given simmare i landslaget och att representera Sverige på Paralympics och VM.  Lova Johansson får ett stipendium på 15 000 kronor.

Felix Persson är från Vänersborg och tävlar i parasimning. Felix är 21 år. Han är också uttagen till utvecklingslandslaget för unga talanger. Felix har band annat ett guld, två brons och en fjärdeplats i Swedish Grand Prix 2020. Felix Persson får ett stipendium på 15 000 kronor.

Felix Persson. Fotograf: Roger Lindberg

Årets stipendiater som breddidrott/lag

Rullegruppen är ett breddidrottslag från Göteborg, som startades för sex år sedan. Gruppens syfte är att utövaren ska vänja sig vid sin rullstol, förbättra konditionen, öka rörligheten, förfina sin rullstolsteknik, få nya vänner och ha roligt tillsammans. Rullegruppens träning är öppen för alla oavsett diagnos, ålder eller kön. Under det gånga året har över 100 personer deltagit. Rullegruppens mål är att inspirera och hjälpa andra att starta lokala Rullegrupper inom regionen. Rullegruppen får ett stipendium på 30 000 kr.

Årets stipendiat som ledare/idrottsguide

Cissi Zackrisson är från Mölndal och ledare i parafotboll för personer med intellektuell- och kognitiv nedsättning. Cissi har ett brinnande intresse för fotboll och tar alltid ett stort ansvar för det hon gör. Hon har gedigen kunskap om fotboll och är en god ledare. Cissi kommer alltid till träningen med ett stort leende, full av energi oavsett väder. Det har gjort att gruppen nu funnits i 10 år. Cissi Zackrisson får ett stipendium på 10 000 kr.

Sofia Sandgren är från Göteborg och idrottsguide för personer med synnedsättning inom friidrott och längdhopp. Sofia har flyttat från Örebro till Göteborg för att satsa på volontärabetet inom parasport. Sofia har bland annat följande meriter som idrottsguide:

  • guldmedaljer i SM 2019 och 2020
  • flera framskjutna tävlingsplaceringar internationellt, som en 2:e plats i EM och en 2: a plats i längdhopp vid Grand Prix i Paris 2019
  • en 4:e palts i Paralympics i Tokyo.

Sofia får ett stipendium på 10 000 kr.

Sofia Sandgren. Fotograf: Parasport Sverige

 

 


Senast uppdaterad: 2021-12-01 15:20