Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Borås Fältrittklubb får folkhälsopriset – ett riktigt hästjobb!

Västra Götalandsregionens folkhälsopris för 2018 delades ut på dagens regionfullmäktige. Från vänster ses: Anna Svensson från avdelningen Folkhälsa, Gunnel Adler (MP) fd ordförande i folkhälsokommittén, pristagarna Sara Eriksson och Jenny Larsson från Borås Fältrittklubb, regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström (M) och folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.
Fotograf: Helena Kryssman

Varje år delar Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté ut ett pris till någon eller några som gjort särskilda insatser för att förbättra folkhälsan. I år prisas Borås Fältrittklubb för sitt samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin BUP i Borås som tydligt visar att hästarna och ridningen har en stor behandlande effekt för barn och unga med psykisk ohälsa.

Sedan några år tillbaka har Borås Fältrittklubb ett samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Borås för att med hjälp av hästar och ridning behandla barn och unga med olika former av psykisk ohälsa. Den första gruppen som kom till stallet var ungdomar med ätstörningar. Därefter kom barn och unga med autism och några med diagnosen selektiv mutism, vilket innebär att de i vissa situationer väljer att inte prata.

− Jag kommer ihåg hur jag gick ner i stallet och undrade var de där barnen var som inte pratade. Här pratar alla barn, och även om de inte svarar med ord så ger de respons på andra sätt. Det finns ingen prestige i att prata med en häst och hästarna gör ingen skillnad på människor, berättar Sara Eriksson, ridhuschef på Borås Fältrittklubb och initiativtagare till samarbetet.

Hästarna har gett barnen livskvalitet

Enligt socialpedagoger på BUP har samarbetet med ridklubben gett resultat.

− Barnen har vuxit och de har förvånat oss med sitt mod. Vi har sett deras glädje och hur hästarna har gett dem livskvalitet, säger Ulrika Wiss, specialpedagog på BUP Neuropsykiatriska mottagningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus, som varit delaktig i samarbetet.

− Från att de här barnen nästan inte pratat något så har de öppnat upp och blivit tryggare. Jag blir varm i hjärtat av att se dem, säger Maria Vervaart, sjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hälsofrämjande arena

Borås Fältrittklubb får idag ta emot Västra Götalandsregionens folkhälsopris med följande motivering: ”Med kunskap och engagemang visar Borås Fältrittklubb att landets näst största ungdomsidrott inte endast handlar om ridning utan även en hälsofrämjande arena där alla är välkomna. Med värme och respekt för människans samspel med hästen, visar klubben vägen för insiktsfulla och stärkande möten i stallet för barn och unga med psykisk ohälsa”.

Läs hela artikeln om samarbetet i VGRfokus

Senast uppdaterad: 2019-04-30 11:02