Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Crossing borders 2020: en seminarieserie om hur digitalisering påverkar arbetet för en jämlik hälsa

Folkhälsan i Sverige är god, men det finns skillnader i hälsa mellan grupper. För att nå jämlik hälsa krävs ett långsiktigt arbete där hela samhället strävar mot samma mål. Det nationella nätverket Healthy cities bjuder varje år in till seminarieserien Crossing borders i syfte att lyfta aktuella ämnen i arbetet för en jämlik hälsa. I år arrangeras seminarierna digitalt.

Healthy Cities är ett internationellt nätverk som samordnas av Världshälsoorganisationen (WHO). Nätverket arbetar med strategiska frågor för ett socialt hållbart samhälle. Det svenska nätverket består av 19 deltagande kommuner och regioner. Varje år bjuder nätverket in till den nationella seminarieserien Crossing borders. I år är Västra Götalandsregionen en av arrangörerna tillsammans med Högskolan i Skövde och Skövde kommun. Temat är jämlik hälsa, digitalisering och teknisk utveckling. Seminarieserien ger tre perspektiv på digitalisering; ett generellt perspektiv, målgrupp äldre samt målgrupp barn och unga.

Hälsocoach online – ett gott exempel från VGR

Det andra seminariet med målgrupp äldre gick av stapeln den 5 maj med nästan 60 deltagare från hela landet. Föreläsarna reflekterade bland annat över vem som egentligen räknas som äldre och vad det får för konsekvenser att vi ofta sorterar in 65 år och äldre som en enhetlig grupp. Ett annat perspektiv handlade om hur vi redan nu behöver tänja på våra organisationsgränser för att tillsammans kunna möta framtidens vård- och omsorgsbehov.

Ett innovativt sätt att möta invånarnas önskan och behov av stöd för att förändra sina levnadsvanor är den digitala videotjänsten Hälsocoach online som drivs genom Regionhälsan. Tjänsten är kostnadsfri och vänder sig till personer från 16 år som är bosatta i Västra Götaland. Många av användarna är över 65 år och deras upplevelse är att det är enkelt och lättillgängligt att boka tider genom appen Mitt vårdmöte

– Coachningen sker på individens villkor och utifrån personens egna förutsättningar. Vi hjälper till att stärka deras hälsa för att må bättre i vardagen, säger Moa Kuitunen, hälsopedagog och projektsamordnare i VGR:s satsning Hälsocoach online.

Nästa seminarium är den 2 september

Det tredje och sista seminariet äger rum den 2 september. Fokus för seminariet är barn och unga och en av föreläsarna är Karin Andersson som är programledare för omställningen/ barnuppdraget i Västra Götalandsregionen. Anmälan till seminariet sker genom Regionkalendern från mitten av juni.

Ta del av seminarierna i efterhand

Seminarierna spelas in och all dokumentation finns tillgänglig här: https://his.instructure.com/courses/3323

Öppna länken i webbläsare Google Chrome så slipper du logga in via Högskolan i Skövde.


Senast uppdaterad: 2021-12-07 15:48