Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skaraborg besökte Finland för att tala om barnfetma

Barnfetma är ett samhällsproblem som ökar i hela världen. WHO har därför startat ett koncept med ECHO-zone, ending childhood obesity zone, som syftar till att skapa hälsofrämjande miljöer runt barnen och förenkla hälsosamma val. En delegation från Skaraborg besökte en internationell konferens i Seinäjoki för att lära mer om deras arbete.

Den finska kommunen Seinäjoki har de senaste fem åren arbetet framgångsrikt med att förhindra utvecklingen av barnfetma och skapat en ECHO-zone.  Deras arbete har engagerat hela kommunen såväl skola, mödra- och barnhälsovård, skolhälsovård, föreningsliv som näringsliv. Engagemanget från hela samhället verkar vara en nyckelfaktor för framgång.

Aktiviteter i skolan och på fritiden är något de satsat på. I klassrummen har de ståbord och piltesbollar för att minska stillasittandet. De har längre raster för att barnen ska hinna ut och leka ordentligt på rasterna. Rekommendationen i Finland är att barn ska röra på sig tre timmar om dagen. Näringslivet är också aktiva och har startat en produktutveckling med utrustning till klassrum för att minska stillasittandet. Arbetet håller på att utvärderas och resultaten pekar på att barnfetman minskar något i Seinäjoki.

Senast uppdaterad: 2019-04-30 11:15