Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Statistiken visar fler behöriga elever till gymnasiet

Den sedan slutet av 1990-talet nedåtgående trenden beträffande andelen behöriga till gymnasiet bland avgångsklasserna i åk 9 har 2018 brutits. Vårterminen 2017 var andelen behöriga avgångselever 81 procent i Västra Götaland och 2018 nästan 83 procent.

Skolverket tar årligen fram statistik över hur många elever i Sverige som är behöriga till gymnasiet. I rapporten: Statistikbilaga till avstämningsrapport 2018 för ”Fullföljda studier"  finns en sammanställning som beskriver hur skolmisslyckanden och kompetensnivå utvecklats i Västra Götaland, baserad på Skolverkets siffror. 

–Den intressantaste förändringen är att den uppgång i gymnasiebehörighet som vi noterar i Västra Götaland 2018 till 82,9 procent verkar bero på att andelen nyanlända som klarar gymnasiebehörighet har ökat starkt till 28 procent, säger Göran Henriksson, författare av rapporten. 

–Det känns jättekul att se denna positiva utveckling. I Västra Götaland jobbar vi hårt med "Kraftsamling fullföljda studier" där målet är att fler elever ska klara sin skolgång, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef på Västra Götalandsregionen. 

Senast uppdaterad: 2019-04-30 11:06