Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ofrivillig ensamhet

Åldrande med livskvalitet är ett kraftsamlingsområde med fokus på ofrivillig ensamhet. Att skapa förutsättningar för åldrande med livskvalitet är en av våra stora framtidsfrågor och det är hela samhällets ansvar. Åldersgruppen över 65 år består av två miljoner människor och många av dessa upplever ensamhet. Ofrivillig ensamhet är en större riskfaktor än rökning och fetma och kan leda till mänskligt lidande och psykisk ohälsa. Tillsammans kan vi förebygga ofrivillig ensamhet i alla åldrar.

Utbildningsmaterial ofrivillig ensamhet alla åldrar

Syftet med materialet är att bidra till ökad kunskap och förståelse, samt att skapa förutsättningar för förändring. Materialet är utformat för att kunna användas på flera olika sätt. Film och textmaterial kan användas ihop eller var för sig vid exempelvis arbetsplatsträffar, medlemsmöten eller andra sammankomster.

Den som leder aktiviteten behöver inte vara kunnig inom området utan materialet ger det stöd som behövs för att leda träffarna.

Utbildningsmaterialet består av följande delar:

  • En kunskapshöjande film med titeln Social gemenskap och hälsa: Social gemenskap och hälsa - YouTube
  • Ett textmaterial som tar upp områden som: vad ensamhet är, hur vanligt det är med ensamhet, konsekvenser av ensamhet och exempel på vad som kan göras för att förebygga och minska ensamhet. Främja hälsa och förebygg ofrivillig ensamhet
  • Till varje del finns det frågor för diskussion och reflektion samt en referenslista till litteratur för den som vill fördjupa sina kunskaper.

Kontakt

Anna Stadig Pilhagen
Telefon: 0510-77 12 81
E-post: anna.stadigpilhagen@lidkoping.se

Tove Wold-Bremer
Telefon: 0511-38 63 66
E-post: tove.wold-bremer@gotene.se


Senast uppdaterad: 2023-04-25 08:32