Pulsträning på schemat – bästa starten på dagen

Pulsträning på Stavreskolan
Klockan är åtta på morgonen och det är pulsträning på schemat för Stavreskolans åttondeklassare. Alla har varsitt pulsband på sig och på en stor skärm på väggen syns mätare så att varje elev kan se vilken puls de ligger på.
– I början kändes det lite jobbigt att behöva gå upp så tidigt på morgonen, men det blev bättre vart efter. Nu känns det som en bra start på dagen, säger eleven Fabian Carlsson.
– Effekterna av träningen, till exempel ökad syresättning i hjärnan, håller i sig inom en viss tid efteråt. Därför följs träningspasset alltid av en mattelektion. På den amerikanska skolan kunde de se att puls-träningen höjde elevernas resultat i matte och språk med upp till 30 procent, säger idrottslärare Pierre Borg.
Läs reportaget om Stavreskolans pulsträning här
Pulsträning på Rydbergsskolan
Även på Rydbergsskolan i Lerum har man för andra året i rad infört pulsträning på schemat. Att det ger resultat är det ingen tvekan om. Lärarna som har lektionen efter upplever att det är lugnare i klassrummet. Eleverna upplever att de är mer fokuserade.
Läs reportaget i Göteborgs Posten om Rydbergsskolans pulsträning här
Pulsprojektet i Falköping
På Kinnarpsskolan i Falköping har åttondeklassarna pulsträning tre pass i veckan, utöver sina ordinarie idrottstimmar. Varje pass är 30 minuter långt och eleverna mäter sin puls under hela passet. Se filmen nedan och hör eleverna berätta om pulsträningen.
Pulsträning i Strömstad
På Odelsbergskolan i Strömstad startade man efter sportlovet upp pulshöjande aktivitet innan skoltid, två mornar i veckan. Ena morgonen för åk 3-4, andra morgonen för åk 5-6. Max antal är 25 elever/tillfälle, på frivillig basis. Under 20 min har man haft stationer, cirkelträning för att höja pulsen.
För mer information kontakta:
Katrin Eneroth: katrin.eneroth@stromstad.se
Josefin Forsmark: josefin.forsmark@stromstad.se
Puls för lärande i Partille
I Partille har man schemalagd fysisk aktivitet. Syfte att med mer schemalagd fysisk aktivitet stärka elevernas hälsa, välbefinnande och öka deras koncentrations- och inlärningsförmåga. Pulspassen hålls två gånger i veckan á 30 minuter utöver ordinarie idrottslektioner. Passen ligger som första lektion på morgonen och efterföljande lektion ska vara matematik, svenska eller engelska. Eleverna har personliga pulsband och på datorskärmar visas deras pulsslag. De genomför olika fysiska aktiviteter, som även utvecklar koordination och koncentration, i pulszonen 65-75 procent av sin maxpuls för att stimulera hjärnan.
För mer information kontakta:
Maria Svensson: maria.svensson@partille.se