Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Levnadsvanor

Fotografi taget framifrån i motljus. Siluetter av fem personer som hjälps åt att klättra upp på en bergstopp

Vårt arbete syftar till att samverka med de verksamheter som kan främja hälsosamma levnadsvanor, särskilt med fokus på barn och deras familjer. Exempel på samverkanspartners är barnhälsovården, folktandvården och idrottsrörelsen.

Goda levnadsvanor möjliggör ökad livskvalitet och förmågan att klara vardag, studier och arbete. Ohälsa förorsakad av levnadsvanor är vanligare i socioekonomiskt utsatta grupper. Brister i fysisk aktivitet och matvanor bidrar till ohälsa och sjukdom.

 

Regional drogvaneundersökning- CAN 

VGR finansierar och samordnar i samverkan med kommunerna den regionala totalundersökning bland regionens elever i årskurs 9 och År 2 på gymnasiet. Undersökningen genomförs var tredje år. I år, 2022 är det fjärde gången som undersökningen genomförs. Följ länken nedan för att komma till resultatet:
www.vgregion.se/can  

Drogförebyggande tvådagarskonferens

Beredningen för folkhälsa och social hållbarhet är medarrangör till en tvådagarskonferens som ökar kunskapen om drogförebyggande arbete. Läs mer på Förebygg.nu

Lätta tips

Lätta tips är ett material riktat till familjer där ett eller flera barn har övervikt. Materialet kan även användas då barnen har en fetma men då krävs en djupare kartläggning av familjens vanor och fler besök. Olika familjer har olika behov. En del vill klara förändringen på egen hand, andra önskar lätta insatser och en del familjer vill ha mycket stöd i sitt förändringsarbete.  Läs mer på Lätta tips

Ideficsfoldrarna

Lek och rörelse i kombination med att man äter hälsosamt, sover tillräckligt, begränsar skärmtiden och umgås med familjen är ett bra sätt för barn att må bra och hålla sig friska.

Ideficsfoldrarna består av fem separata foldrar som motsvarar ovan beskrivna budskap. Läs mer på Ideficsfoldrarna

Hälsoraketen

Hälsoraketen är en praktisk metodhandbok med insatser för att förhindra ökning av övervikt och fetma. Läs mer på Hälsoraketen

Bamse - specialutgåva

Bamses må bra-tidning ger stöd för samtal om hälsa med barn och vårdnadshavare. Budskapen i tidningen handlar om hur rörelse och lek, frukt och grönt, dryck/vatten, sömn/vila och tid tillsammans bidrar till god hälsa. Råden baseras på svenska och europeiska arbeten kring hälsofrämjande insatser mot livsstilsrelaterad ohälsa bland barn.

Specialutgåvan av Bamsetidningen som gavs ut 2015 togs fram i samarbete mellan Folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen och Hälsoodontologiska enheten, barnhälsovården, kommunerna i Västra Götaland och förlaget Egmont.

Läs mer om Specialutgåva av tidningen Bamse - ett stöd för samtal om barnets hälsa

Marlene Nilsson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Drogförebyggande arbete

Annika Nilsson Gren

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Lätta tips, Idefics, Hälsoraketen, Bamsetidningen

Senast uppdaterad: 2022-12-07 15:37