Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

För ett mindre ensamt Västra Götaland

När ensamheten tar tankarna i negativa spiraler. När den gör att helger känns hemska. Eller får det att kännas som att ingen nånsin kommer vilja ses. Då är den svår att ta sig från på egen hand. Vi behöver bli fler som sträcker ut våra. På gemensam hand – för ett mindre ensamt Västra Götaland.

8 sätt att sträcka ut handen

8 sätt att sträcka ut handen

Det behöver inte vara nåt stort. Bara ett leende kan hjälpa. Att skicka det där sms:et du tänkt få iväg. Eller ringa ett samtal.

 

I fredagsfasan, glädjeglömskan, träfftröskeln och huvudmörkret.

Trots att ensamhet är så vanligt upplever många att det är skamfullt att prata om. Orden är sammansatta av berättelser från människor som känner sig ensamma. Genom att sätta ord på ensamhetens känslor kan vi skapa gemenskap. Och fatta hur vi bäst hjälper till.

 

Vem blir ensam egentligen?

Vem som helst kan bli ensam, när som helst i livet. Ofta kommer känslan när ens situation förändrats. Till exempel att ha flyttat till en ny stad, blivit singel, förlorat jobbet eller blivit förälder.

Är någon ensam, är det allas ensak

77 procent i åldrarna 18–29 år uppger i en undersökning att dom känt sin ensamma. Det gör ofrivillig ensamhet till ett stort samhällsproblem. Människan är ju ett flockdjur – generellt mår vi bäst med sällskap.

Myter om ensamhet

Att det bara är människor i en särskild ålder eller att dom som är ensamma förtjänar det – det finns många myter om ensamhet. Dags att skrota dem.

Ska du inte skicka ett sms till den där gamla kompisen nu? Bild på telefon.

Det finns flera sätt att vara ensam på

Ensamhet behöver inte betyda att man aldrig träffar nån. Det kan också vara att känna sig ensam mitt bland andra, eller känna att man saknar nån nära att anförtro sig åt.


Senast uppdaterad: 2022-10-24 11:01