Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tecken på att nån känner sig ensam

Tecken på att nån känner sig ensam

Att nån känner sig ensam syns inte utanpå. Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter om du är orolig att nån känner sig ensam. Flera tecken i kombination gör att risken för att hen känner sig ensam är större.

1. Är ofta hemma sjuk

Människor som känner sig ensamma har ofta högre stressnivåer. Det innebär att deras immunsystem har det svårare att stå emot sjukdomar som hosta och förkylningar.

2. Drar sig för att prata om sin fritid eller blir tyst när det pratas om helger.

Om du vet nån som drar sig undan eller tystnar varje gång fritid, helger eller semestrar kommer på tal, kan det vara så att hen känner sig ensam. Hen har inga planer och säger därför inget.

3. Har dåligt självförtroende

Känslan av ensamhet kommer ofta från en oönskad situation. Över tid kan ensamheten påverka ens självförtroende och göra så att personen drar sig undan från andra. Och till slut helt undviker sociala sammanhang som kan hjälpa hen att minska känslan av ensamhet.

4. Fastnar i det negativa

När det inte finns nån att dela roliga saker med eller skratta tillsammans med är det lätt att fastna i negativa tankar om sig själv och världen. Människor som känner sig ensamma är mer troliga att irritera sig på småsaker och oftare ta upp dåliga erfarenheter.

5. Verkar vara väldigt fäst vid ägodelar eller hobbys

Det är inte ovanligt att den som känner sig ensam försöker distrahera sig. Till exempel att lägga mycket pengar och energi på materiella och onödiga saker. Det blir lätt att man shoppar för att fylla ett hål, vilket i sin tur kan leda till sämre ekonomi och skulder. Som kan få personen att dra sig tillbaka ännu mer.

Det är också vanligt att en person som känner sig ensam lägger flera timmar på hobbys. Så det verkar som att schemat är fullt, men det är egentligen en försvarsmekanism för att slippa tunga tankar.

6. Pratar om att dom sover dåligt

Att vara ensam kan göra en rastlös, vilket ofta leder till dålig sömnkvalitet. Det finns också studier som visar att personer som känner sig ensamma oftare vaknar på natten. Att sova bra är en viktig del i att må bra.

7.  Förändrad aptit

Antingen att hen äter mer (och ofta sämre) än hen brukar, eller att hen tappat aptiten och äter mycket mindre. Båda beror på att personen bryr sig mindre om att ta hand om sig själv.

Dessutom är mat och ätande många gånger en social tillställning. Är personen fysiskt ensam kan det vara så att motivationen för att laga mat inte finns där.

8 sätt att sträcka ut handen

Sett tecknen? Läs tipsen på hur du kan sträcka ut handen. Det behöver inte vara något stort. Nåt så litet som ett leende kan hjälpa. Att skicka det där sms:et du tänkt få iväg.

Få till ett snack som stöttar

Vad säger man till nån som känner sig ensam eller mår dåligt? Här hittar du en samtalsguide, så du vet hur du får till ett bra, hjälpsamt snack.


Senast uppdaterad: 2022-10-13 14:35