Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vem blir ensam egentligen?

Vem blir ensam egentligen?

Vem som helst kan bli ensam, när som helst i livet. Ofta kommer känslan när ens situation förändrats. Här har vi listat några vanliga situationer. Känner du nån i en sån situation – hör gärna av dig och kolla läget.

1. Flyttat till en ny plats

Att hitta vänner i en ny stad eller nytt land kan vara svårt. Kanske har du en gammal kompis som flyttat till en ny stad för att plugga, eller en ny kollega som bytte stad för sitt nya jobb. Varför inte slänga iväg ett meddelande och se hur hen har det?

2. Blivit förälder

En bebis är en stor livsomställning och inte alltid lätt. Att vara föräldraledig, utan ens vanliga rutiner, kan leda till en känsla av ensamhet. Vet du nån som nyss fått sitt första barn, kolla läget. Om du hälsar på är ett tips att ta med några hemlagade matlådor för att hjälpa till i vardagen.

3. Tagit slut med en partner

Uppbrott skakar om ens sammanhang. Människor man tidigare hängt med regelbundet kanske försvinner från ens liv tillsammans med den förre partnern. Ens rutiner och vardag förändras. Om du känner nån som precis blivit singel, hör av dig!

4. Bytt jobb eller skola

Ny kontext, nya människor. Att byta jobb eller skola innebär att behöva anpassa sig till ett nytt sammanhang. Och träffa sina nya klasskompisar eller kollegor. Är du en av dom nya, försök vara öppen. Kanske fråga om klasskompisarna eller kollegorna vill hänga med på en fika eller lunch nån dag?

5. Har en kronisk sjukdom eller funktionsförmåga som inte tillhör normen

Tyvärr är samhället idag inte helt tillgängligt för alla. Till exempel är trappor ett hinder för människor i rullstol. Det kan också handla om en sjukdom där allt gör ont eller ingen ork finns kvar. Då kan det finnas en tröskel för att följa med eller en känsla av att vara en börda, som leder till att personen drar sig undan och blir ensam. Känner du nån med som kan ha svårt att ta sig fram eller på annat sätt inte funkar på samma villkor som du, tänk efter i planeringen. Och var förstående om träffen blir inställd eller om personen inte orkar ses så länge.

6. Bor ensam

Det kan mycket väl vara självvalt att bo ensam, men det betyder inte att personen inte vill ha sällskap alls. Att bara ha nån att kommentera kvällens film med kan betyda mycket. Och behöver den planerade pardejten vara en pardejt, eller finns det plats för en till?

7. En närstående har gått bort

När någon nära försvinner ställs allt på ända. Det är en svår tid som kan vara tuff att navigera. Och det kan också vara svårt att veta hur man ska hjälpa. Berätta att du finns där om hen behöver något. Gärna fler gånger än en.

Få till ett snack som stöttar

Känner du nån i en av de här situationerna? Här hittar du en samtalsguide, så du vet hur du får till ett bra, hjälpsamt snack.

Tecken på ensamhet

Att nån känner sig ensam syns inte utanpå. Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter om du är orolig att nån känner sig ensam.


Senast uppdaterad: 2022-10-14 12:01