Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trygga och goda uppväxtvillkor

Fotografi taget framfrån. En pappa håller om sitt barn. De sitter i en grå soffa.

I barndomen läggs grunden för vår fysiska och psykiska hälsa. Vår barndom påverkar oss hela livet. Vi driver olika samarbeten och projekt för att barn och unga i Västra Götaland ska få goda uppväxtvillkor. De olika arenor vi arbetar på för att bidra till det, är till exempel familjecentraler, förskolor, skolor och ungdomsmottagningar.

Pågående arbeten:

Regiongemensam elevhälsodatabas för elevens hälsa i fokus

Idag saknas ett gemensamt system för att samla resultat från hälsosamtal med elever på skolorna i Västra Götaland. Därmed finns ingen möjlighet att mäta, analysera och jämföra data om elevers hälsa under skolåren. Av detta skäl startades projektet ”Elevens Hälsa i Fokus”.

För mer information se hemsidan: Regiongemensam elevhälsodatabas för elevens hälsa i fokus 

Kohorten - Om ungas livsvillkor och hälsa i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen genomför en kohortstudie om ” Om ungas livsvillkor och hälsa i Västra Götaland” tillsammans med Göteborgs Universitet för att se hur sambandet ser ut över tid mellan barns och ungas livsvillkor, stress och hälsa. Genom studien som ska pågå under minst tio år följer vi årskull 7. Idag saknar vi kunskap om hur barns och ungas livsvillkor påverkar hälsoutvecklingen på sikt. I denna studie vill vi undersöka förutsättningarna för barns och ungas uppväxtvillkor - bestämningsfaktorerna för både psykisk och fysisk hälsa - med fokus på ojämlikhet i hälsa. 

Barns och ungas hälsa i Sverige – En beskrivning av nuläget

Barns och ungas hälsa utvecklas i positiv riktning inom flera områden idag samtidigt som hälsoklyftorna mellan olika grupper ökar i samhället.

Charlotta Sundin Andersson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Elevhälsodatabasen

Maria Gäbel

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Kohorten

Annika Nilsson Gren

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Barn och ungas hälsa i Sverige

Senast uppdaterad: 2022-11-21 15:55