Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

MHFA utbildning

Folkhälsokommittén har en handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention. Ett av områden är att via medel stimulera kommuner att implementera metoder i skolan och för målgruppen äldre. MHFA (Mental Health First Aid) som utvecklats i Australien, på svenska benämnt Första hjälpen till psykisk ohälsa, är ett utbildningsprogram avsett för allmänheten.

Kursen Första hjälpen till psykisk hälsa ges i tre olika versioner; vuxen, ungdom och äldre och ges av huvudinstruktörer vid NASP. Utbildningen riktar sig till personer med människonära yrken exempelvis personal inom socialtjänsten, skolan, polisen, kriminalvården, brandkåren, individ-, familje-, handikapp- och äldreomsorgen, ambulanspersonal och distriktssjuksköterskor men även till den den ideella sektorn och allmänheten och syftar till att ge kursdeltagaren sådana kunskaper som tillåter denne att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp. Kursen höjer även deltagarnas självförtroende när det gäller att hjälpa någon som har psykisk ohälsa. För målgruppen äldre syftar MHFA att tidigt identifiera äldre med nedsatt psykisk hälsa.

Läs mer om MHFA .

De kommuner som vill ta del av folkhälsokommitténs satsning på implementering av metoder fyller i en intresseanmälan som sedan följs av en dialog med avdelning folkhälsa för att ta reda på om kommunen har rätt förutsättningar.

Lär mer om intresseanmälan och kriterier .


Senast uppdaterad: 2018-05-30 15:08