Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ett starkt EU kräver att vi investerar i barnen

Publicerad: Uppdaterad:

Under EU-toppmötet på fredag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Göteborg för att diskutera sociala frågor, arbetsmarknad och EU:s framtid. Västra Götalandsregionen menar att vi måste investera i våra barn för att de ska växa upp med rätt förutsättningar att klara skolan, vidareutbilda sig och få jobb. Om vi satsar på barnen tidigt kommer vårt samhälle att bli bättre och samtidigt rustas för att hantera framtidens utmaningar och möjligheter.

– 3473 elever i Västra Götaland klarar inte skolan idag. Det är ett misslyckande och vi måste ta vårt ansvar, säger Johnny Magnusson (M) ordförande i regionstyrelsen. Regionen måste göra sin del.

Igår anordnade Västra Götalandsregionen tillsammans med Jämlikt Göteborg seminariet "EU - satsa på barnen!" där regionen och staden berättade om sina pågående arbeten där det investeras i barnen. Ett starkt EU kräver att vi investerar i framtida generationer. VGR lyfte sitt arbete ”Kraftsamling fullföljda studier” och hur vi arbetar med att förbättra hembesök i regionen. Jämlikt Göteborg berättade om sitt arbete ”Staden där vi läser för våra barn” och EU-projektet ”Open the door for reading".

– Vi måste investera tidigt i barnen och göra det tillsammans, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef i Västra Götalandsregionen.

 Bildtext: Moderator Agneta Nordin följer diskussionen mellan Ritva Gonzales (samordningschef Jämlikt Göteborg) och Elisabeth Rahmberg (folkhälsochef Västra Götalandsregionen) som berättar om sitt gemensamma arbete Kraftsamling fullföljda studier.

Vikten av hembesök

Åsa Davidsson som arbetar på Kunskapscentrum för jämlik vård på VGR berättar om kartläggningen av hembesök som gjorts i regionen. Den visar att Göteborg ligger sämst till när det gäller att genomföra hembesök, vilket är oerhört negativt.
– Forskning visar hur viktigt det är med hembesök för att säkerställa barnets hemmiljö, men ändå görs det inte överallt i regionen, säger Åsa Davidsson. Detta måste ändras. Regionstyrelsen tog i oktober beslut om att se över och säkerställa att hembesök av BVC genomförs.  

Vårt gemensamma ansvar

Seminariet avslutades med ett panelsamtal tillsammans med Ann-Sofie Hermansson (S), Johnny Magnusson (M) och Sandra Daniel ordförande i Göteborgs Stads ungdomsfullmäktige. De diskuterade vikten av tidiga insatser hos barn och ungdomar och poängterade att det är vårt gemensamma ansvar om vi ska lyckas få våra barn att klara skolan och växa upp med förutsättningarna för ett gott liv.

– Det handlar om att visa att man tror på dagens barn och ungdomar, låt oss ta fram lösningarna tillsammans, avslutar Sandra Daniel, ordförande i Göteborgs Stads ungdomsfullmäktige. 


Publicerad: