Västra Götalandsregionens kulturpris

Västra Götalandsregionens kulturpris ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma. Prissumman är på 150 000 kronor.

Kulturpris 2017

Vinnaren av Västra Götalandsregionens kulturpris 2017 är textilkonstnären Elsa Agélii. Priset delas ut idag den 19 september, under regionfullmäktiges sammanträde i Göteborg. 

Elsa Agélii är verksam som textilkonstnär i Västra Götaland och har en rik meritlista, som pryds med bland annat offentliga utsmyckningar åt FN-huset i New York och utställningar på Röhsska museet och Kulturhuset i Stockholm. Hon har även grundat Täcklebo broderiakademi och varit professor vid Högskolan för design och konsthantverk.

Motivering till kulturpriset

Svärdet och pennan är välkända vapen, men Elsa Agélii har nålen. ”Med nål och tråd mot en bättre värld” har varit hennes ledord alltsedan hon i början av 70-talet lanserade dagboksbroderiet, en alldeles ny form av konstnärlig och politisk praktik. Och där, i skärningspunkten mellan det privata och politiska, mellan hemmet och världen, har denna makalösa textilkonstnär fortsatt att brodera sig in i de offentliga och privata rummen, det vill säga i människors hjärtan. Från FN-huset i New York via Rajasthan till Täcklebo i Bohuslän – Elsa Agélii broderar vidare mot en bättre och vackrare värld. Vi bugar oss djupt, förundras och förändras.

Västra Götalandsregionens kulturpris

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma”. Prissumman höjdes 2016 från 100 000 kronor till 150 000 kronor och delas ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg. Priset överlämnas av ordföranden i regionfullmäktige, Magnus Berntsson (KD) samt ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Conny Brännberg (KD).

Samtliga kulturpristagare

2017: Elsa Agélii, textilkonstnär
2016: Jaan Lööf, konstnär
2015: Ruben Östlund och Erik Hemmendorff
2014: Carolina Falkholt, konstnär, Göteborg
2013: Håkan Hellström, musiker, Göteborg
2012: Henric Holmberg, skådespelare, Göteborg
2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005: Gunnar Carlsson & Göran Bjelkendahl, grundare Göteborg Film Festival
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile

Dan Fröberg

Regionutvecklare – Gästateljéer och stipendier
Telefonnummer
Tillgänglig mån-ons