Kulturstipendium

Syftet med stödet

Kulturnämnden inbjuder alla yrkesverksamma kulturarbetare bosatta i Västra Götalandsregionen till att ansöka om tio stycken kulturstipendier á 30.000:-samt ett Skaraborgsstipendium på 20.000:-, i syfte att såväl skapa som vidga möjligheterna för det 'fria kulturlivet' att fritt kunna fortsätta utvecklas, invecklas och expandera i sin egen takt, form och ton.

Vem får söka stödet?

Samtliga kulturarbetare inom skiftande konstområden, bosatta och yrkesverksamma inom Västra Götalandsregionen både kan och bör söka; dvs konstnärer, författare, formgivare, tonsättare, dansare, skådespelare, manusförfattare, musiker, konsthantverkare, filmare, regissörer, poeter, serietecknare, översättare, ljudkonstnärer, performance-artister med många flera är varmt välkomna att ansöka!

Kulturstipendium kan sökas för egen räkning eller föreslås för annan person.

Skaraborgsstipendiet

Bland de som ansöker/blir föreslagna till kulturstipendierna väljs några personer ut med anknytning till Skaraborgs kulturliv för ett särskilt stipendium ur Skaraborgs Jubileumsfond.

Stipendiaterna utses av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och presenteras varje år i samband med nämndens sammanträde i juni.

Behandling och beslut

Urval och beslut av arbetsstipendierna görs av en för ändamålet tillsatt expertjury på sex personer med specialkompetenser inom konst, konsthantverk, litteratur, dans, teater, film musik, scenkonst, ljudkonst med mera. Kulturstipendierna beslutas av en från koncernavdelning kultur tillsatt grupp på sex personer med olika specialkompetenser inom varierande kulturområden.

Kulturnämnden beslutar på nämndmötet i början av juni varje år.

Ansökningen för 2018 års stipendier är stängd. Vi öppnar åter för ansökningar till 2019 års stipendier under nästa år. Håll utkik här på hemsidan eller följs oss på Twitter för enklare information.

https://twitter.com/vgrkultur

2018 års stipendiater offentliggörs i samband med kulturnämndens sammanträde i juni.

Dan Fröberg

Regionutvecklare – Gästateljéer och stipendier
Telefonnummer
Tillgänglig mån-ons