Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fristadsregionen Västra Götaland – tar ställning för demokrati och yttrandefrihet

Hotade författare, journalister och konstnärer ska kunna finna en trygg plats i Västra Götaland. Därför är Västra Götalandsregionen en fristadsregion.

Att vara en fristadsregion betyder ett starkt ställningstagande för yttrandefriheten för konstnärer som lever under hot i sina hemländer. Hotade konstnärer runt om i världen ska kunna bosätta sig i en kommun, som genom regionalt stöd kunnat bli en fristadskommun i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionens roll är att stärka kommunerna ekonomiskt samt att finansiera en regional fristadskoordinator. I nuläget är Göteborg och Uddevalla fristadskommuner men resurser finns för ytterligare en kommun.

Mer om Fristadsregioner

2014 blev Västra Götalandsregionen en fristadsregion inom ramen för ICORN (International Cities of Refuge Network) för att kunna ta emot yrkesverksamma konstnärer som utsätts för diskriminering och förföljelser. Kommuner får därigenom regionalt stöd för att etablera sig som fristadskommuner.

Johanna Lindström

Koordinator för Fristadsregion Västra Götaland

E-post: johanna.lindstrom@kulturivast.se

Tel: 076-3242771

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:30