Intervju med Elsa Agélii

Den 19 september delades Västra Götalandsregionens kulturpris ut under regionfullmäktiges sammanträde i Göteborg. Prissumman på totalt 150 000 kronor gick till textilkonstnären Elsa Agélli.

 Västra Götalandsregionens kulturpris 2017 går till textilkonstnären och västragötalänningen Elsa Agélii. För Elsa kom priset som en överraskning.

– Jag trodde aldrig att det skulle vara möjligt. Jag har inte sett mig som någon som får sådant. Jag blev verkligen jätteglad, det var en nästan lite flickaktig reaktion. Priset kom precis rätt i tiden. Nu kan jag känna mig trygg i ett par år. Kanske blir det en flaska champagne.

Elsa Agélii menar att hennes konstnärskap drivs av lusten att dela med sig.

– Pappa som var frikyrkopastor brukade säga, ”tänk på att det du har, Elsa, det har du fått av Gud”. Då visste jag att han menade att ”det här, det ska du dela med dig av”. Jag vill alltså dela med mig av de gåvor jag har.

Du har varit tongivande för textilkonst som konstområde. Hur har det varit att vara verksam som konstnär i Västra Götaland?
– Västra Götaland har varit en bra region för en verksam konstnär. Jag tycker det verkar som att man ändå tar konstnärerna på allvar. Jag tycker att man finns med i det offentliga medvetandet. Men ibland anas dålig förståelse för att konstnärer inte kan tävla om lokaler till marknadspriser.

Ser du dig själv som västragötalänning, bohusläning eller världsmedborgare?
– Min pappa sa alltid att han var världsmedborgare, så jag är nog det då, menar Elsa Agélii.

Fakta om Elsa Agélii

  • Född 1938 i Lundby
  • Bosatt i Tanum
  • Grundare av Täcklebo broderiakademi
  • Har gjort offentliga utsmyckningar åt bland annat Statens konstråd samt för FN-huset i New York

Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:38