Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nutidens Luther kidnappar medieflödet

Nättrollen finns där ute – och de putsar tangenterna inför nästa fria demokratiska val. Men kulturnämnden har plockat upp den kastade handsken och bidrar till att Västra Götaland profilerar sig på nutidens mediesamhälle och demokratins framtidsfrågor.

Trump verkar nu ha twittrat sig i fördärvet. Han meddelade i helgen att tidigare medarbetaren Flynn avskedades i början av året för att han ljugit inte bara för vicepresidenten utan också för FBI. Men om Trump visste att Flynn ljugit för FBI hade han en plikt att meddela FBI detta vilket han inte gjort. Snarare tvärtom. Han har sagt att det inte finns något att vare sig tala sanning eller ljuga om. Ridå som vi säger i kulturens salonger.

Det fria internets barndom är nu definitivt över. Samtidigt som vi ser manifestationer som #metoo med efterföljare bekräfta drömmarna om hur sanningar snabbt kan spridas på nätet och skapa aldrig tidigare skådad opinion, liksom att nätet aldrig glömmer ställa till det för de som tummar på sanningen, så finns nättrollen där och putsar tangenterna inför nästa fria demokratiska val.

Kulturnämnden beslutade vid sitt sista möte för året om att medfinansiera en satsning på ”Yngres nyhetsuniversum” – en projektansökan om medier och demokrati. I samarbete mellan Lindholmens Science Park och Borås tidning ska projektet ta reda på hur yngre agerar på nätet och hur vi ska lära oss mer om hur vi kan möta och kommunicera med ungdomen i bred mening. Att detta projekt startar upp ett valår ger oss också särskilda möjligheter att studera hur relevant information om valet sprids och görs tillgänglig eller otillgänglig, samt inte minst hur sanningen kommer att överleva i stridens hetta.

Västra Götalandsregionen och Västra Götaland med Göteborgs universitet börjar alltmer profilera sig som en proaktiv aktör när det gäller nutidens mediesamhälle och demokratins framtidsfrågor. Efter en uppmärksammad debatt i Almedalen i somras så är detta ett nytt initiativ som kan utöka vår kunskap och ge oss nya verktyg. Borås tidning kommer att upprätta en skuggredaktion med ungdomar för att i reell praktik skapa underlag för följeforskning och analys. Det är initiativ av det här slaget vi behöver för att kunna ta oss vidare till att faktiskt ändra på sakernas tillstånd och inte bara beklaga oss.

Vi diskuterar nu att tillsammans med berörda departement och statliga aktörer på området stå som värd för en internationell UNESCO-konferens om MIK-frågor (media- och informationskunskap) i Västra Götaland 2019. Inte minst vill vi betona vikten av ungdom på konferensen, och inte bara som ett inslag utan för att ge ett genomslag i programmet.

Det är få frågor som vi kan se ett så tydligt generationsperspektiv på som media och information. Den nya tekniken är lika revolutionerande i vår tid som Gutenbergs tryckpress en gång var på 1400-talet. Av allt vi fått lära oss om Luther i samband med firandet av att 500 år förflutit sedan han spikade upp sina teser (vilket ju verkar ganska gammaldags rent tekniskt även om han enligt vissa uppgifter egentligen skulle ha använt ett slags lim) så ingår också att Luther personligen omkring 1525 stod som skribent för en tredjedel av allt som trycktes i hela Europa. Tala om att kapa en ny teknik som människor i gemen ännu inte lärt sig att behärska. Parallellen till idag är slående. Vi går igenom samma stadier där ett nytt medium kan kidnappas av de som är först ute.

Det känns skönt att veta att Västra Götalandsregionens kulturnämnd plockat upp den kastade handsken och agerar enligt sin vision för det goda livet.

Staffan Rydén

Kulturchef

Västra Götalandsregionen

Senast uppdaterad: 2019-03-12 12:27