Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturens krönika, maj 2013: Sture Carlsson

För Västra Götalandsregionen har kulturen alltsedan regionbildningen haft en viktig roll i skapandet av en regional identitet. Detta har skett genom ett målmedvetet och konsekvent uppbyggnadsarbete som skapat Sveriges främsta kulturregion.

Undersökningar visar att detta verkligen har bidragit till att skapa ett regionalt helhetstänkande i en vittförgrenad region. En förra året publicerad doktorsavhandling visar också att vid tre studerade institutioner inom regionen (ett museum, ett konserthus och festival) genererade dessa större värden än sina kostnader. Detta kan tolkas så att Västra Götalandsregionens betydande satsningar på att bygga upp och vidmakthålla ett rikt kulturliv varit sammhällsekonomiskt lönsamt.

Kulturen i allmänhet och scenkonsten i synnerhet har också kommit att bli Västra Götalandsregionens ansikte ut mot världen. Ofta har det varit Göteborgs Symfoniker som genom sina turnéer runt världen hjälpt till att stärka bilden av en modern och framgångsrik region. På senare tid är det dock dansen och teatern som visat vad vår region har att erbjuda.

I den nyss avslutade och mycket framgångsrika satsningen Nordic Cool i Kennedy Center i Washington hade scenkonstinstitutioner från alla nordiska länder bjudits in till en månadslång festival. Detta var den största samlade presentationen av nordisk scenkonst utomlands någonsin. Sverige representerades bl.a. av Dramaten, Stockholms Filharmoniker, GöteborgsOperans Danskompani och Backa teater. Det är glädjande att kunna konstatera att de svenska bidragen togs mycket väl emot av publik och kritik. Backa teater hade gjort sig mödan att studera in sin produktion ”Lille kung Mattias” på engelska för att kunna använda sin interaktiva spelstil även vid mötet med en amerikansk publik. Översättningsarbetet blottlade en tydlig kulturskillnad mellan våra länder – även för oss tämligen alldagliga svordomar kunde märkligt nog inte accepteras i en föreställning riktad till en amerikansk ungdomspublik. Vid ett välbesökt seminarium fick Backas konstnärlige ledare Mattias Andersson tillfälle att diskutera sitt arbetssätt med amerikanska kollegor. ”Vi måste gratulera Sverige till att ha en kulturpolitik som gör sådant möjligt” var en avslutande kommentar från en av deltagarna.

Nordic Cool avslutades med två utsålda föreställningar med GöteborgsOperans danskompani som framförde ett program med verk av tre nordiska koreografer. Lysande recensioner följde. I en sades till och med att kompaniet måste innehålla några av världens främsta moderna dansare!

I dagarna har Folkteatern givit sig ut på Europaturné. Teatern ingår i ett EU samarbete kallat ”Cities on stage” i vilket sex europeiska teatrar belyser temat ”att leva tillsammans i staden”. Folkteaterns bidrag är den uppmärksammade uppsättningen av Lars Noréns ”Fragmente”. Denna produktion kommer under april att visas i bl.a. Paris, Madrid och Bryssel. I Bryssel kommer Västra Götalandsregionen bjuda in många av sina kontakter inom EU-organisationen till föreställning och nätverksmöte i anslutning därtill.

I början av juni är det så dags för Symfonikernas årligen återkommande gästspel i Stockholm Konserthus. Dessa gästspel har utvecklats till Västra Götalandsregionens och Göteborgs Stads årliga representationstillfälle i Stockholm. Till konserterna inbjuds representanter för riksdag, regering, myndigheter, organisationer och företag som på olika sätt har betydelse för den västsvenska utvecklingen. I år dirigeras konserten av orkestern nyss avgångne chefdirigent – Gustavo Dudamel. Succén torde vara given. Efter Stockholm flyger orkestern över till Helsingfors för sin första konsert i det nya musikhuset. Ett givet kontakttillfälle med regionens finska kontakter.

Sture Carlsson

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:30