Retro!

Är det dagens osäkra tid som gör att retroperspektiva upplevelser verkar vara mera inne nu än någonsin tidigare? Här kan ni läsa om om retroprojektet i Nossebro/Essunga där besökande turister kan frossa i autentiska 50-60-talsmiljöer. Detta är bara ett bland många exempel. Tillbakablickande finns lite varstans. Allt oftare dyker det upp butiker som specialiserat sig på möbler, porslin och designföremål från åren efter andra världskriget. Stig Lindbergs porslin har nog aldrig varit så efterfrågat som nu.

Sedan några år kan den som vill avstå från trängseln på X2000 ta Blå tåget mellan Göteborg och Stockholm/Uppsala. Vackra vagnar från 60-talet, restaurangvagn med vita dukar och ”riktig” mat utlovas. Det tar någon timme extra men det tycker tydligen många att det är värt. Radioteatern erbjuder nu den verkliga nostalgitrippen genom att lägga ut ett stort antal föreställningar ur sitt rika arkiv på nätet. Här kan vi nu avnjuta gårdagens stora teaterpersonligheter som Inga Tidblad, Lars Hansson, Holger Löwenadler, Gertrud Fridh och många fler. Lyssna på ett par föreställningar och bedöm sedan själva – var det bättre förr?

I veckan som gått avslutade Göteborgs Symfoniker sin säsong med tre utsålda konserter med den levande legenden Herbert Blomstedt, 85 år ung och fortfarande i full aktivitet. Jag har haft förmånen att uppleva Blomstedts musicerande sedan mitten på 60-talet. Att en stor konstnär över en period av 50-60år får tillfälle att återskapa och fördjupa sin och därmed publikens förståelse för ett stort antal odödliga konstverk som t.ex. Beethovens symfonier är helt unikt.

Många av oss som hade förmånen att vara på Konserthuset i veckan tror jag hade känslan att så mycket längre kan man inte komma i en Beethoventolkning än den Blomstedt nu nått fram till. Hur nära den är tonsättarens egen vision av sitt verk kan vi naturligtvis bara spekulera i. Men känslan kommer ändå över en när man lyssnar på fjärde symfonins hemlighetsfulla inledning – nu upplever vi ”då” nu. Är det längtan efter sådana upplevelser som ligger bakom dagens retrovurm? Behovet att känna hur det var att leva i en annan tid, inte nödvändigtvis bättre men annorlunda och kanske tryggare. Måhända kan sådana upplevelser göra vår tillvaro idag något mer begriplig och fylld av sammanhang.

Sture Carlsson

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:30