Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kampanj: Jag är rom!

I samband med 50-årsjubileumet av internationella Romadagen den 8 april lanserar Länsstyrelsen i Stockholms län kampanjen Jag är rom! Västra Götalandsregionen och flera andra aktörer i Sverige är med och medverkar i kampanjen. Läs mer om kampanjen och hur VGR arbetar med frågan nedan.

Om kampanjen

Länsstyrelsen i Stockholms län vill i samband med 50-årsjubileet för internationella Romadagen i april 2021 lyfta fram romska förebilder, genom att publicera personporträtt på länsstyrelsens webbplats.

Internationella Romadagen firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Kampanjen Jag är rom! genomförs inom ramen för ett regeringsuppdrag och riktar sig till barn och unga. Syftet med kampanjen är att bidra till att stärka romska barns och ungas identitet och framtidstro samt att motverka antiziganism, det vill säga rasism riktad mot romer.

Det här gör Västra Götalandsregionen

Sedan 2006 har Västra Götalandsregionen samråd med samtliga fem nationella minoriteter och för närvarande ingår de romska föreningarna Trajasko Drom och Kulturgruppen för resandefolket i regionens samråd. Västra Götalandsregionens beredning för mänskliga rättigheter beslutade att VGR skulle medverka i kampanjen. Beredningen stödjer också romska föreningar och organisationer via ett treårigt verksamhetsstöd som kan fås efter ansökan, nästa ansökningstillfälle är hösten 2022.

Som ett led i att främja barns kulturella identitet och språkutveckling har VGR och beredningen översatt tidningen om Bamse till lovari, kalderash, arli och resande romani. Tidningen är gratis och handlar om att det är viktigt att motionera och att äta hälsosamt. Tidningen beställs genom jesper.svensson@vgregion.se , ange språk och adress så kommer Bamses Må Bra-tidning med posten.


Senast uppdaterad: 2022-01-03 12:54