Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dialog och samråd

en kvinna sitter med mikrofon mitt i en fullsatt biosittning

Beredningen för mänskliga rättigheter har fem samråd där politiker träffar representanter för organisationer i civilsamhället. Deltagarna bidrar med erfarenhet, perspektiv och kunskap utifrån sina olika roller.

Samråden är till för att:

  • öka Västra Götalandsregionens (skyldighetsbärarens) kunskap om rättighetsbärarnas situation och öka förståelsen för vad som kan förbättras
  • stärka rättighetsbärarna genom att organisationerna får insyn i beslutsvägar och aktuella frågor i Västra Götalandsregionen

Riktlinjer för samråd (2019-2022)

Samråd

  • Samrådet samlar organisationer som bevakar och företräder frågor som rör barns mänskliga rättigheter. Syftet med samrådet är att samla erfarenheter och kunskaper från civilsamhället för att bidra till att främja och utveckla Västra Götalandsregionens arbete med barns mänskliga rättigheter.

  • Samrådet samlar företrädare från föreningar och organisationer som främjar mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar inom Västra Götalandsregionens ansvarsområden. Uppgiften innebär att bidra till att tydliggöra hinder för delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar i förhållande till den omgivande miljön och i detta vara ett stöd för Västra Götalandsregionens arbete.

  • Samlar företrädare från organisationer som främjar homosexuellas-, bisexuellas-, transpersoners- queerpersoners och intersexpersoners rättigheter. Samrådet fokuserar på ojämlikhetsfrågor kopplade till heteronormer, könsidentitet, könsuttryck eller sexualitet.

  • Samrådet samlar företrädare från organisationer som har sin huvudsakliga verksamhet att bidra till att främja de mänskliga rättigheterna. Samrådet ska särskilt inkludera organisationer som främjar social inkludering, jämställdhet, antirasism och/eller religionsfrihet.

  • Samrådet har funnits sedan 2006 och samlar företrädare från organisationer som representerar någon av de fem nationella minoriteternas förenings- och organisationsliv. Ambitionen är att så många av de fem nationella minoriteterna ska vara representerade som möjligt.

Jesper Svensson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-10-03 16:32