Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samråd nationella minoriteter

Samrådet har funnits sedan 2006 och samlar företrädare från organisationer som representerar någon av de fem nationella minoriteternas förenings- och organisationsliv. Ambitionen är att så många av de fem nationella minoriteterna ska vara representerade som möjligt.

De nationella minoriteterna

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Organisationer i samrådet inför nästa mandatperiod beslutas av kommittén för mänskliga rättigheter utifrån riktlinjer för samråd 2019-2022.

Kontaktuppgifter till föreningar och organisationer i samråd nationella minoriteter, mandatperiod 2019-2022, publiceras inom kort.

Senast uppdaterad: 2019-01-25 16:21