Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stipendiater 2013

Tandläkare som arbetar för rätten till hälsa

Den första pristagaren kallar sig för Hemliga kliniken och är en del av Rosengrenska/Röda Korsets tandvårdsorganisation. Verksamheten började som ett examensprojekt på Tandläkarhögskolan i Göteborg 2008 och består idag av en grupp tandläkare, tandläkarstudenter, tandsköterskor och tandhygienister som arbetar utanför ordinarie arbetstid med att erbjuda tandvård till papperslösa. Det kan handla om allt från bettskenor till behandling av tandlossning.

Fritidsverksamheter för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar

Årets andra pristagare Passalen är en ideell förening som startade 2002. Föreningen bedriver fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning på integrerade fritidsarenor, som segling, musik, konserter, dans och annat. Alla aktiviteter är självvalda och föräldrafria. Målet för Passalens verksamhet är bred delaktighet och fritid för alla.

Röster om stipendiaterna

Tord Karlsson, ordförande kommittén för rättighetsfrågor: -"Hemliga kliniken bidrar på ett konkret sätt till mänskliga rättigheter i Västra Götaland: Rätten till hälsa för alla invånare. Hemliga kliniken går före lagstiftningen och erbjuder kostnadsfri tandvård till grupper som på grund av sin svåra livssituation har bristande tilltro till myndigheter".

Kristina Grapenholm, vice ordförande kommittén för rättighetsfrågor: -"Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till fritid, men i praktiken har inte alla barn samma möjlighet. Barn med funktionsnedsättning får ofta välja den aktivitet som kan hantera deras funktionsnedsättning, istället för att göra vad de verkligen vill. Passalen skapar den möjligheten", säger Kristina Grapenholm, vice ordförande för kommittén för rättighetsfrågor.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:27