Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stora satsningar på vindkraften i Sverige

Publicerad: Uppdaterad:

Sverige är i topp inom investeringar inom förnybar energi och inom vindkraft investeras just nu cirka 50 000 000 000 kr. Det kommer att dubbla elproduktionen från vindkraften fram till och med år 2021.

Elproduktionen från vindkraften i Sverige var 16,6 TWh under 2018, vilket motsvarade 11 % av den totala elproduktionen i Sverige. Statistik från Energimyndigheten visar att under 2018 producerades mest el från vindkraften i Västra Götaland tätt följt av Västerbotten och Västernorrland.

Sverige är topp 10 globalt inom investeringar i förnybar energi

För tredje året i följd placerar sig Sverige som topp 10 i investerade miljarder dollar inom förnybar energi. Investeringar kopplade till vindkraftsutbyggnaden i Sverige ligger i storleksordningen 50 000 000 000 kr och domineras helt av utländskt kapital. Det är främst fondbolag, kapitalförvaltare och pensionsfonder eller motsvarande som investerar. 

 - Det är spännande att se hur det strömmar investeringsvilligt kapital till Sverige. Den utpekade färdriktningen till 100% förnybart har attraherat utländskt kapital till investeringar i Sverige. Men det krävs en mobilisering för att kunna ta tillvara på den snabba utbyggnaden av vindkraft, säger Fredrik Dolff, regionutvecklare Västra Götalandsregionen som gjort utredningen inom Noduppdraget som finansieras av Energimyndigheten.

Nästan alla vindkraftsparker som byggs nu eller som är i planeringsstadier, säljs i förväg via PPA-avtal, det vill säga det finns en slutkund som köper el mellan 10-29 år. Med denna modell kan investeraren med relativt stor sannolikhet bedöma lönsamheten och kassaflödet eftersom investeringskostnaden, driftskostnaden och intäkten alla är kända.

Investeringarna kan påskynda målet om 100 procent förnybart

Det är över 40 stycken vindkraftsprojekt som är under byggnation, totalt rör det sig om investeringar på cirka 50 000 000 000 kr där majoriteten är utländskt kapital. Förutom att cirka 12 procent av investeringarna kommer att användas för att bekosta entreprenadkostnader - som oftast hamnar regionalt och lokalt -  kommer utbyggnader att innebära möjligheter för befintliga underleverantörer att öka sin orderingång.

Detta innebär att omställningen till 100 procent förnybart elsystem påskyndas. Den drivs nu till stor del helt av marknaden och behovet av subventioner får en allt mindre betydelse för nya etableringar. Det är över 1 300 stycken vindkraftverk som är under byggnation nu. Den teknik- och kostnadsutveckling som sker har drivit ner produktionskostnaden så att den i snitt ligger på 34 öre/kWh,  de bästa projekten ligger så lågt som 30 öre/kWh.

I rapporten finns det även beskrivet:

  • Om utbyggnaden globalt och i Europa
  • Ekonomisk utveckling av vindkraften och bolag
  • Beskrivning av PPA-avtal

Rapporten Marknadsanalys av vindkraften i Sverige under 2018

Nätverket Power Väst

Profilbild av Fredrik Dahlström Dolff

Fredrik Dahlström Dolff

Regionutvecklare – Förnybar energi
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-12-08 15:02