Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Fullsatt konferens när biogas för framtiden stod i centrum

Kristina Jonäng, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen och moderator Jakob Lagercrantz.

Konferensen Biogas för framtiden – regional utveckling och cirkulär ekonomi i dag och i morgon, blev fullsatt långt före sista anmälningsdatum. Konferensen, som även visades live via länk, bjöd på internationella utblickar, kommunikationsutmaningar kring biogas, tunga inspel från fordonsindustrin och lyckade exempel från regionens alla hörn.

Konferensen öppnades med att Kristina Jonäng, ordförande i miljönämnden i Västra Götalandsregionen och Ingrid Guldbrand från Enheten för Landsbygdsutveckling på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, hälsade välkomna. Kristina Jonäng kommenterade då Göteborgs-Postens artikel om att Västsverige har en explosionsartad tillväxt.

– Jag tror att anledningen till att det går så bra är alla långsiktiga satsningar som vi har gjort tillsammans: alla kommuner, företag, organisationer och myndigheter, sa Kristina Jonäng. Vi har haft fokus på miljöfrågor och det skapar jobb och tillväxt som vi sen kan använda för att fortsätta investera i viktiga framtidsutmaningar.   

Internationell enighet om biogaspotential

Bland talarna på programmet fanns bland andra internationella gäster som Cor Leguitj från CE Delft, Holland, Pierre Meyers från Air Liquide, Frankrike och Jukka Metsäla från finska Gasum. De var överens om att potentialen för biogas i Europa är större än vi tidigare sett och att Sverige är en föregångare inom området med stor kompetens som andra kan lära av. Ett exempel är Paris där den dåliga luftkvaliteten hotar stoppa diesellastbilar och öppnar för en satsning på biogas.

Både Volvo och Scania var på plats och tillsammans med Tärntank visade de hur efterfrågan på biogas förväntas öka inom sektorn tunga transporter med lastbil och fartyg. AB Volvo hade tidigare i veckan lanserat sin nya tunga gaslastbil Euro VI, och Lars Mårtensson kommenterade det med att biogas därmed inte längre är ett nischbränsle för staden utan en signifikant del av Volvos försäljning framöver.

Under ronden Kortpresentationer – mycket på gång i Västra Götaland, fick 14 medverkande en minut var på sig att berätta om höjdpunkterna från sin verksamhet. Därefter serverades vegetarisk lunch, tillagad med hjälp av biogas.

Ladda biogasen behöver laddas med känslor

Jan Rapp, Biogasakademien, Markus Olsson, Gasum och Björn Engström, Forsman och Bodenfors, diskuterade under eftermiddagen hur biogasen kan göra mer väsen av sig. De visade exempel på hur man kan kommunicera till konsumenterna och väcka engagemang med känsloargument, snarare än att förklara och argumentera utifrån hur biogasprocessen fungerar teknisk.

Hanna Jönsson, processledare för Biogas Väst och en av arrangörerna bakom Biogas för framtiden, är mycket nöjd med dagen:

– Vi är väldigt glada över det stora intresset. En stor behållning är att konferensen blir en mötesplats där de flesta aktörer som är verksamma inom området finns representerade och nya samarbeten kan uppstå. Flera har redan hört av sig om dagen som de sammanfattar som inspirerande, viktig och att den gav framtidstro – och det var vårt mål.

Presentationer från hela konferensen hittar du på www.vgregion.se/biogaskonferens2017

Senast uppdaterad: 2019-07-17 10:28