Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Biobaserad odlingsduk utvecklas av Wargön Innovation

Publicerad: Uppdaterad:

Idag används plastbaserade odlingsdukar på åtta miljoner hektar om året i världen. Det motsvarar två hela Danmark, och användningen ökar. Nu utvecklar Wargön Innovation en nedbrytningsbar duk som dessutom kan impregneras på olika sätt, bättre både för miljön och odlarna.

Nu utvecklas en odlingsduk av biobaserade råvaror från skog och åker som bryts ner naturligt och underlättar för både bönderna och miljön. Odlingsdukar som går att impregnera med olika typer av tillskott för markförbättring eller insektsavvisande ämnen kommer att testas i större skala under årets odlingssäsong. Innovationen är framtagen av BioInnovations projekt – ”Etablera närodlad textil i Sverige” som medfinansieras av bland andra Västra Götalandsregionen.

– Det känns spännande att kunna testa odlingsduken i större skala och vi hoppas att den i närtid ska ersätta plastduken. Med dagens stora användning av plastbaserade odlingsdukar så skulle det vara en seger för miljön att lansera ett hållbart alternativ som både bonden, konsumenten och miljön tjänar på, säger Magnus Fransson, projektledare inom affärsutveckling på Wargön Innovation, som leder projektet.

Läs nyheten om odlingsduken

Wargön Innovation


Publicerad: