Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Regeringen föreslår satsning på hållbara textilier – miljöministern besöker Borås

Anna Sigge

Västra Götalandsregionen är värd för miljöminister Karolina Skogs besök som äger rum på Textile Fashion Center i Borås 8 november. Regionutvecklingsnämndens ordförande Birgitta Losman är på plats för att presentera den starka innovationsmiljö som Västra Götaland och Borås har att erbjuda för framtidens hållbara textil- och modebransch.

- Vi har målmedvetet och under en lång tid satsat på kunskapsintensiv produktutveckling och cirkulära affärsmodeller inom textil och modebranschen i Västra Götaland. För utvecklingen av en hållbar och konkurrenskraftig svensk textilindustri bör satsningar från nationellt håll landa i Sveriges textila centrum Borås, menar Birgitta Losman, regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Regeringen föreslår i budget 2018 en satsning på hållbara textilier bland annat genom en samverkansarena, hållbara affärsmodeller och information till konsumenter för en mer hållbar konsumtion av textilier samt en ökad återanvändning. Och idag meddelade regeringen dessutom att ett nationellt kemikaliecentrum ska inrättas i Borås. Det ska stötta företag och organisationer som vill fasa ut skadliga kemikalier från sina produkter.

Offentliga satsningar som kan stärka varandra

- Vi vill samma sak för utvecklingen av framtidens hållbara textil- och modebransch från nationellt håll och regionalt i Västra Götaland. Och då måste också de offentliga satsningarna från den regionala och nationella nivån stärka varandra, för att vi ska få ut störst möjliga nytta av våra gemensamma resurser, menar Birgitta Losman.

I en skrivelse nyligen till Miljödepartementet lyfter Västra Götalandsregionen fram vikten av att både textil och mode inkluderas i satsningen och att den bidrar till ett konkret förändringsarbete hos företag, offentlig sektor och konsumenter i övergången till en giftfri, cirkulär och biobaserad ekonomi. Borås erbjuder också det som Västra Götalandsregionen menar borde vara avgörande för lokaliseringen av en nationell satsning - en kritisk massa av innovativa textilföretag och FoU- och utbildningsaktörer i samverkan.

Se VGR:s pressmeddelande om miljöministerns besök

Fakta Västra Götalandsregionens satsning på en hållbar textil och modebransch

  • Både miljönämnden och regionutvecklingsnämnden i VGR stödjer framsynta utvecklingsinsatser på textilområdet.
  • VGR:s program för cirkulärt mode och hållbara miljöer syftar till att Västsverige ska bli en innovativ arena för cirkulär ekonomi inom textil och inredningsbranschen.
  • Exempel på projekt som VGR beviljat medel är Re:textile som arbetar med design för re:design och Nontoxtex som har fokus på skadliga kemikalier inom textilier i barnmiljöer. Dessa har en budget om 5,7 miljoner. 
  • VGR bidrar med infrastruktursatsningar på till exempel Science Park, inkubator och till innovationsmiljön Smart Textiles.
  • Dessutom satsar VGR utvecklingsmedel på projekt, till exempel insatser för små och medelstora företag och/eller kulturella och kreativa näringar.

 

Birgitta Nilsson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Birgitta Losman

Förtroendeman
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-07-17 11:05