Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Storsatsning i Västsverige på Klimatledande Processindustri

Publicerad:
Cirkulärt system. Johanneberg Science Park

Västsvenska Kemi- och Materialklustret beviljas 51 miljoner kronor av Vinnova för en tioårig satsning på en klimatomställning inom västsvensk industri. Visionen är att från att vara en fossilberoende industriregion bli världsledande inom produktion av kemikalier, material och drivmedel baserade på förnybara och återvunna råvaror.

Satsningen förväntas leda till att mängden koldioxidutsläpp halveras, att det skapas upp till 500 nya arbetstillfällen och ett 10-tal nya företag inom grön kemi i regionen.

- Det är glädjande att Vinnova väljer att satsa på utveckling och omställning inom denna sektor tillsammans med oss, säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Konkret innebär satsningen att man ska kraftsamla kring bland annat att etablera ett returraffinaderi för återvinning av plast och en produktion baserad på förnybar råvara, förbättra användningen av skogsråvara och öka resurseffektivitet med hjälp av digitalisering.

Vinnväxt från Vinnova

Satsningen, kallad Klimatledande Processindustri, blev en av vinnarna i Vinnovas tävling Vinnväxt, där regionala innovationsinitiativ kan få långsiktig finansiering fokuserade på tillväxtområden som har förutsättningar att nå internationell framgång.

Den västsvenska satsningen har en total budget på 116 miljoner kronor och drivs av Johanneberg Science Park och RISE i nära samarbete med Västra Götalandsregionen.

Klimatledande Processindustri involverar hela Västsvenska Kemi- och Materialklustret med ett 40-tal medlemmar från akademi, industri och offentlig sektor som alla har omställningen till fossiloberoende och en cirkulär samhällsekonomi högt upp på sina agendor.

Hela pressmeddelandet från Johanneberg Science Park 

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Tula Ekengren

Tula Ekengren

Regionutvecklare – Förnybar energi och Hållbara transporter
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: