Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fladdermöss

Om vindkraften drivs med hänsyn till fladdermössens jaktbeteende är det liten risk att det kommer att påverka beståndet. Risken att fladdermöss dödas av vindkraftverk är liten jämfört med risken att de dör på grund av annan mänsklig påverkan.

Ett vindkraftverk dödar i genomsnitt 2,9 fladdermöss per år men variationen är stor och risken varierar kraftigt mellan olika arter. Vid de flesta verk är det få eller inga fladdermöss alls som dör medan några få verk står för en stor andel. Högriskarterna är anpassade för jakt på insekter på relativt hög höjd i fria luften.

För fladdermöss är risken kopplad till sensommaren, under lugna nätter med högtryck. Då samlas djuren runt tornen och jagar insekter. Fladdermöss jagar under vissa förhållanden även långt ute till havs, främst vid svaga vindar och blankvatten. Ute till havs flyger nästan alla fladdermöss lägre än 40 meters höjd och påverkas därför mycket lite av de större havsbaserade vindkraftverken. Däremot jagar de gärna vid dem och använder fundament som viloplats.

Stopp vid svag vind är effektivt

Olycksrisken för fladdermöss vid vindkraftverk är förutsägbar. Därför kan ett vindkraftverk normalt drivas vidare även om det finns många fladdermöss där. Det finns undersökningar som visar att om man under sommaren stoppade vindkraftverken under perioder med svaga vindar mellan 4-6,5 m/s ungefär från solnedgången till soluppgång minskar olyckorna drastiskt mellan 70-90 %.

Förlusten i elproduktion på grund av avstängningarna var rätt marginell, utslaget på ett år skulle det motsvara mellan 0,3-1,0 % av elproduktionen. Anledningen till de små förlusterna är vindkraftverken stängdes av vid vindförhållanden då de bara hade producerat lite eller ingen elektricitet.

Det kan illustreras av diagrammet nedan där resultaten från studien ”Fladdermöss och havsbaserade vindkraftverk studerade i södra Skandinavien”.

Bilden ovan visar förekomsten av fladdermöss per timme vid olika vindhastigheter, och effektkurvan från ett vindkraftverk på 3 MW. Effektkurvan visar vilken effekt vindkraftverket har vid olika vindhastigheter och att stänga av vindkraftverket vid cirka 4 m/s inte gör så mycket.

Kontakt

Om du inte hittar svar på din fråga om vindkraft här, eller i något av de andra avsnitten på denna webbplats, kontakta oss gärna!

Ställ din fråga om vindkraft
 

Senast uppdaterad: 2017-04-06 18:34