Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2017-01-20 Power Väst@Chalmers 2017

Det var cirka 70 stycken som deltog när Power Väst anordnade sin årliga konferens på Chalmers. Deltagarna fick höra vikten av att man som region går före och att Västra Götaland alltid har gjort det och kommer att fortsätta med det för att stärka kompetensen i regionen och bidra till den regionala utvecklingen.

Kristina Jonäng förklarar varför regionen är intresserad av vindkraft och vikten av att som region att gå före och leda utvecklingen.

Svängmassa, elbilar och elsystem väckte stort intresse och fick mycket applåder, mycket tack vare de pedagogiska presentationerna.

Henrik Aleryd presenterade den snabba utvecklingen inom vindkraftsbranschen. På 5 år har utveckling gjort att man med färre vindkraftverk (5 st) kan producera 40 % mer el till en investeringskostnad som är 10 % mindre. Detta är möjligt genom att bygga med moderna vindkraftverken med en 50 m högre totalhöjd.

Deltagarna på seminariet involverades på flera sätt, bland annat genomfördes flera omröstningar om den framtida utvecklingen av vindkraften. Men deltagarna kunde även ställa frågor till diskussionen.

År 2025 trodde 59 % att landbaserad vindkraft skulle klarar sig utan elcertifikat.

Branschen

Om rösterna från branschen året innan var att det var att luften inte har gått ur vindkraften, så var det en lite mörkare bild som målades upp i år. Förutom de låga nivåerna på el och elcertifikat nämndes nätkostnader och höjningen av fastighetsskatten samt tillståndsprocessen som problem för den framtida utbyggnaden av vindkraft. – Det blir ingen grön omställning med röda siffror.

Diskussion

Dagen avslutades med en spännande diskussion där utformningen av elcertifikaten var ett hett ämne.

- Systemet har levererat, men det har blivit en gratis lunch de luxe för elkonsumenterna.

Power Väst vill rikta ett stort tack till alla som deltog och vi hoppas att vi ses igen nästa år. Och för er som inte vill vänta ett helt år, så kommer filmerna från seminariet finns att se här.


Senast uppdaterad: 2017-02-16 13:44