Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pristagare ULV 2020

Vinstcheck delas ut av Helena Holmberg till Marcus Karlsson

Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd utsåg den 14 maj vinnarna av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020. En svensk stekost liknande den cypriotiska Halloumin och veganska charkvaror är nya produkter som tagits fram av unga entreprenörer i Västra Götaland. Vinnarna presenterades vid två prisutdelningar på pristagarnas företag, på Stekosterian i Skara den 29 maj, och på H Karlsson Charkuterifabrik i Härryda den 3 juni.

Diplomcheck och blommor delades ut till Marcus Karlsson, H Karlsson Charkuterifabrik/Peas of Heaven i Härryda av Helena Holmberg (L), förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden. Medverkade gjorde även Härryda kommuns näringslivschef Fredrik Olsson.

Marcus Karlssons tips till andra unga entreprenörer är att det viktigaste är att aldrig stanna upp utan bara köra! Och att man måste göra misstag för att vinna.

Juryns motivering om Marcus Karlsson

Med stor drivkraft och kreativitet har årets pristagare gjort ett framgångsrikt generationsskifte i det över det 100 år gamla familjeföretaget i Härryda.
Utifrån en god omvärldsanalys, stor förändringskraft och ledarskap har Marcus bidragit till att företaget utvecklat nya produkter, ökat antalet anställda och visat på ökad tillväxt.

Genom ett omfattande produktutvecklingsarbete med många utmaningar har Marcus drivit lanseringen av ett nytt veganskt sortiment som komplement till företagets traditionella charkproduktion.

Årets pristagare är ett bra exempel på ett etablerat företag som har tagit sig an klimatutmaningen och de nya affärsmöjligheter som dyker upp när konsumenterna ställer om. Marcus har via Peas of Heaven lyckats lansera sina produkter i de stora dagligvarukedjorna samt skapat ett stort intresse både nationellt och internationellt. Förutom framgångsrikt företagande på en liten ort bidrar årets pristagare till att driva på utvecklingen av svensktillverkade veganska produkter.

Filip Larsson och Sara Runsten får prischeck av Kristina Jonäng

Diplomcheck och blommor delades ut till Filip Larsson och Sara Runsten på Stekosterian i Skara av Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden. Medverkade gjorde även Lars Berg (C), kommunstyrelsen i Skara.

Stekosterian i Skara som drivs av Filip Larsson och Sara Runsten. Deras tips för framgång till andra unga entreprenörer är att det är bara att köra. "Gör först och tänk sen!"

Juryns motivering om Filip Larsson och Sara Runsten

Årets pristagare är nominerade för tredje gången i rad och har år efter år visat på utveckling i sitt företagande. Filip och Sara startade sin verksamhet med en vision om en ny produkt, en ekologisk och svensk motsvarighet till halloumi.

Från en matvagn, till eget mejeri, till att leverera till kända restauranger, har Filip och Sara nu lyckats sälja in sin produkt till dagligvaruhandel. Pristagarna var tidiga i branschen med sin idé och efterfrågan har ökat enormt vilket har gjort det möjligt att bygga ut och anställa.

Filip och Sara brinner för fler arbetstillfällen i en levande landsbygd. De värnar om sin småskalighet och vill skapa samhällsnytta genom att som små aktörer vara förebilder och erbjuda marknaden fler alternativ.

Årets pristagare tänker på alla aspekter av hållbarhet i sitt företagande, bidrar till innovation på landsbygden samt inspirerar andra unga. Filip och Sara tar ställning för svenskproducerade och miljövänliga livsmedel med sin produkt – Hokus Pokus Filliostus!

VGRfokus artikel

Topplistan 2020


Senast uppdaterad: 2020-09-14 10:06