Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tio i topplistan 2018

Här finns mer information om de tio entreprenör som gick vidare i tävlingen Unga Landsbygdspriset i Väst 2018 (i alfabetisk ordning):

Mer information om varje företag, hämtad bland annat från de nomineringstexter som har skickats in.

Tio i topplistan 2018

Alexander Tervasmäki, Blåbärsgården Hjo

Alexander Tervasmäki driver sedan han var 14 år landets första och största självplockningsodling av jätteblåbär. Dessutom ingår tävlingar, försäljning av kylda bär, och möjlighet till övernattning i affärskonceptet. Han har utbildat sig till expert på jätteblåbär och säljer konsulttjänster och beskärning, och har utvecklat specialmaskiner och redskap för odling och plockning.   

Anders Nilsson – Sara och Anders Lantbruk AB i Falköping

Anders Nilsson och Sara har på kort tid, bland annat genom att köpa in andra företag och marker, byggt upp en bred verksamhet - växtodling, köttdjur, jordgubbsodling med självplock och skogs- och gräsentreprenad. Det innebär positiv effekt för byn både genom arbetstillfällen och för sammanhållningen. 

Benjamin Andreasson – Affären på Asperö, Göteborg

Benjamin Andreasson på Asperö i Göteborgs södra skärgård driver öns livsmedelsbutik som ett nav både för social samvaro och service för de cirka 400 bofasta och sommaren många turister. I tjänsterna ingår att vara ombud för apotek, Systembolaget, post och  paketdistribution. Dessutom finns planer för restaurang och vandrarhem.

Joakim Pettersson – Dalslands Mark och Betongteknik AB i Dals-Ed

Joakim Petterssons företag för betong-, murning- och stenläggningsarbeten runt om i Västsverige har snabbt växt från två till sex personer. Man arbetar för både privatpersoner till exempel med hantverksmässig renovering av spisar, och för stora koncerner med grunder för hallbyggen.

Julia Dahlman – Salong Ljuva i Gullspång

Julia Dahlman driver sin skönhetssalong där målet inte enbart är en snygg frisyr utan att kunden ska känna sig väl omhändertagen. Lokal och alla detaljer i upplevelsen ska vara rätt och marknadsföras nytt och lika trendigt som i stan. Investeringarna har betalat sig och nu finns två anställda, ett behandlingsrum ska framöver ge större utbud av tjänster. 

Martin Karlsson – Läckö Kött och Entreprenad AB i Lidköping

Martin Karlsson startade - och utökade snabbt till mer än det dubbla - köttdjursuppfödning och lokal försäljning av ekologiskt nötkött. Först såldes köttet från en torgvagn men nu finns en egen gårdsbutik. Utöver detta har han stor växtodling och har dessutom köpt in en industrifastigheter för att bygga företagshotell.

Martin Spjut – Spjuts Skog och Marktjänst AB i Öxabäck, Mark

Martin Spjuth har sedan 2010 utvecklat tjänster för säkerställa elleveranser i skogen genom främst linjeröjning för de stora elbolagen, men företaget har också en avdelning för arboristarbete åt privatkunder. De stora avtalen tecknas numera med offentliga kunder långt utanför det lokala arbetsområdet.

Marielle Örtengren – Ragnerud Business AB i Högsäter, Färgelanda

Marielle Örtengren växlade upp den tidigare säsongsinriktade restaurangrörelsen på den familjeägda campingen med stugby och butik till en konferens- och evenemangsanläggning med året-runtverksamhet. Till denna kopplas aktiviteter och upplevelser i naturen. Utöver detta driver hon en inredningsbutik inne i samhället.   

Niklas Larsson Krantz – Holmryds Mejeri i Bredared, Borås

Niklas Larsson Krantz satsade först på mjölkrobotar och därefter på ett lokalt mejeri för att kunna leverera mjölkprodukter både till butiker, bagerier och restauranger runt om i bygden men också sälja från den egna gårdsbutiken. Framöver vill Niklas utvidga sortimentet med närproducerad yoghurt, ost och glass, genom att köpa in större volymer mjölk från andra mindre gårdar.

Oskar Bäckström – Björkil och Amnebyns Mjölk AB i Tösse, Åmål

Oskar Bäckström driver med sin bror en ekologiskt mjölkföretag. Ambitionen är att visa upp hållbar matproduktion i kombination med naturvårdsinsatser och god djurhållning. Dessutom driver han kvighotell, entreprenadverksamhet och spannmålsproduktion.

Profilbild av Moa Boéthius

Moa Boéthius

Regionutvecklare - Företagsstöd
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2018-05-08 07:57