Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Topplistan 2020

Här finns information om de åtta entreprenörer som har gått vidare i tävlingen Unga Landsbygdspriset i Väst 2020 (i alfabetisk ordning). Se mer information om varje företag, hämtad bland annat från de nomineringstexter som har skickats in.

Andreas Wilhelmsson – Ljusgårda, Tibro kommun

Andreas är en riktig Skaraborgsentreprenör som hösten 2017 slog ihop sig med odlare och blev VD för företaget Ljusgårda. På Ljusgårda vertikalodlas det inomhus, vilket kräver mindre vatten och ljus än traditionell odling samt öppnar upp för att odla sallad och liknande året om. Företaget satsar stort och levererar idag till flera lokala distributörer. Andreas lockar både nationella och internationella investerare till Tibro och är på god väg att ta Ljusgårda från ett start-up företag till en miljövänlig grönsaksproducent att räkna med och inspireras av.

Arvid Johansson och Johanna Karlsson – JA:s Lantbruk i Falköping

Ett ungt par som efter att ha arbetat på varsin gård köpte sin gemensamma egna mjölkgård med 150 djur och driver den med fokus på djurhälsa och ekonomi. De har på kort tid lyckats bygga upp en egen verksamhet och bidrar till en levande landsbygd och inte minst till den viktiga inhemska mjölkproduktionen.

Christel Örtengren & Patrik Airas – Högsäter Plåt och Däck, Färgelanda kommun

Christel och Patrik flyttade hem till Högsäter och tog över företaget vid årsskiftet 2018/2019 och har sedan dess gjort stora förändringar. De har utvecklat hemsidan och öppnat en webbshop, anställt flera personer samt utökat verksamheten med en bilverkstad. Genom deras engagemang, deras kundbemötande och deras känsla för förnyelse och effektivisering strömmar nöjda kunder till Högsäter plåt och däck.

Filip Larsson och Sara Runsten – Stekosterian i Skara

Filip och Saras resa har gått med rasande fart framåt. Från att ha varit inhyrda på ett mejeri, till att bygga ett eget för att utveckla produktionen av sin ekologiska stekost, har de nu både bildat aktiebolag och anställt. De utökar sin produktion och satsar på att bygga ut ytterligare för att öka kapaciteten. De har lyckats sälja in sin produkt hos större aktörer och tänker på hela kedjan av hållbarhet i sitt företagande.

Glenn Johansson, Klypan humleodling och skogsvård i Brålanda

På familjegården med anor från 1700-talet har Glenn tagit upp platsens arv och börjat odla humle. Som en av få i branschen finns det mycket utvecklingspotential och efterfrågan växer, samtidigt som Glenn har fått lära sig från grunden. Idag har han cirka 1400 humleplantor och har utökat med 600 blåbärsplantor. Under de tider på året som humleodlingen är lugnare arbetar Glenn med skogsvård i närliggande naturreservat och är unik i sitt användande av små maskiner för att minska belastningen på naturen. 

Lotta Klemming – Klemmings Ostron i Grebbestad

Från modebranschen flyttade Lotta tillbaka till fiskesamhället Grebbestad för att ta upp släktyrket, ostrondykare. I dagsläget sköter Lotta allt i företaget, från att dyka efter ostron till kundkontakt och leverans till restauranger. Lotta satte en ny ostronsort på kartan och satsar på att hålla företagandet till ett exklusivt och hållbart hantverk. Hon föreläser även om sitt yrkesval och ska i höst släppa en bok.

Marcus Karlsson – H Karlsson Charkuterifabrik & Peas of Heaven i Härryda

Marcus tog över som VD för det över 100 år gamla familjeföretaget i Härryda som 21-åring. Marcus började genast tänka nytt för att överleva i en tuff bransch. Efter många års produktutveckling finns det veganska sortimentet Peas of Heaven på marknaden som alternativ till köttprodukter. Utveckling av nya produkter, förpackningar och exportmöjligheter skapar stor potential för framtiden. Med Marcus höga ambitioner, driv och kreativitet har förutom produktutvecklingen en ny fabrik byggts och både antalet anställda och omsättning ökat stort.

Martina Andersson och Mikaela Andersson – Alboga Choklad & Blommor och jord, Herrljunga kommun

Martina och Mikaela är systrarna från Alboga som brinner för naturen och för att få skapa med händerna. Mikaela driver vidare familjens företag Blommor och jord, är florist och håller utbildningar. Martina tillverkar handgjorda praliner, fudge, kolor och tårtor, allt efter säsong och helt utan konstgjorda ämnen. Systrarna arbetar ihop med koncept och bröllop och hjälper tillsammans till med att dra besökare till orten.

 

Anna Johansson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2020-05-07 13:42