Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Topplistan 2019

Här finns information om de åtta entreprenörer som har gått vidare i tävlingen Unga Landsbygdspriset i Väst 2019 (i alfabetisk ordning):

Mer information om varje företag, hämtad bland annat från de nomineringstexter som har skickats in.

Topplistan 2019

Albin Gerhardsson – Gerhardssons Lantbruk i Töreboda

Albin Gerhardsson tog över driften av mjölkgården efter sin far efter att ha varit anställd under fem år. Istället för att som många lägga ned, satsade man och utökade och ställde om till ekologisk produktion. Ihop med brodern som är snickare byggdes en miljöanpassad ladugård. Från den gamla för 30 uppbundna djur har man nu plats för 85 mjölkkor och 170 kvigor och stutar.    

Anna Claesson och Niclas Aronsson – Fermenterarna Bryggeri AB (och Kosters Trädgårdars Kooperativ), Strömstads kommun

Restaurangverksamheten kring Kosters Trädgårdar har utvecklats genom utbyggnad och ett stenugnsbageri, allt med närproducerat och ekologiskt mathantverk i fokus. På senare tid har man satsat på tillverkning av suröl och redan expanderat från hembryggeri till ett bryggeri med kapacitet att leverera till Systembolaget. 

Arvid Johannson och Johanna Karlsson – JA:s Lantbruk i Falköping

Ett ungt par som efter att ha arbetat på varsin gård köpte sin gemensamma egna mjölkgård med 150 djur och driver den med fokus på djurhälsa och ekonomi.   

Edvin Arnstrand – Stampens Cykel Vårgårda AB i Vårgårda

En cykelaffär där elcyklar tidigt fanns att köpa och som utöver sedvanliga tjänster som service och reparation också har däckhotell och driver banbyggande, samt arrangemang som cykeltävlingar. Butiken bidrar med sina event och sina kundrelationer och närvaro aktivt till att hålla liv i centrumhandeln.

Filip Larsson och Sara Runsten – Stekosterian i Skara

Från att ha varit inhyrda på ett lokalt mejeri satsade man på att bygga eget för att utveckla produktionen av sin ekologiska stekost, en svensk version av den cypriotiska halloumin. Osten säljs numera inte bara i burgare på festivaler och konsumentpackad via REKO-ringar utan levereras till restauranger i hela landet. Bygge av matvagnar är nu också en nisch i företaget under lågsäsong.

Gustav och Oscar Hilmér – Hilmér Lantbruk AB i Mellerud

Två bröder Hilmér har drivit expansion av föräldragården med smågrisuppfödning och fördubblat omsättningen på ett år. De har tillsammans medverkat till utveckling och sprider kunskap om ny teknik för gödselspridning som minskar risk för skador på mark och övergödning. Även växtodling, biogas och entreprenadjobb ingår i företagets verksamhet. Genom att erbjuda praktikplatser och nystartsjobb vill man bidra till intresse och utveckling av landsbygden. 

Julia Dahlman – Salong Ljuva i Gullspång

Julia Dahlman driver sin skönhetssalong där målet inte enbart är en snygg frisyr utan kunden ska känna sig väl omhändertagen. Lokal och alla detaljer i upplevelsen ska vara rätt och marknadsföras nytt och var precis lika trendigt som i stan. Investeringar och vidareutbildningar har betalat sig och nu finns tre anställda. Ett behandlingsrum ger större utbud av tjänster, och man ordnar event och kundkvällar.

Niklas Larsson Krantz – Holmryds mejeri i Bredared, Borås

Niklas Larsson Krantz satsade först på mjölkrobotar och därefter på ett lokalt mejeri för att kunna leverera fyra sorters mjölk och grädde från släktgården till butiker, bagerier och restauranger runt om i bygden: De säljs också i den egna gårdsbutiken, där man i fönstret kan titta på produktionen inne i mejeriet. Med studiebesök vill man visa på landsbygdens hållbarhet och möjligheter. Framöver vill Niklas utvidga sortimentet med närproducerad yoghurt, ost och glass, genom att köpa in större volymer mjölk från andra mindre gårdar, något som kan göra att även deras företag stärks.

Topp tio-listan inför Unga Landsbygdspriset 2018

 

Anna Johansson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-12-01 16:04