Affärsutvecklingscheckar för lokala samverkansprojekt med anledning av Covid-19

Stödet riktar sig till företag med nya skalbara lösningar som kan möta lokala utmaningar i pandemins spår. Ansökan bedöms utifrån potential till både samhällsnytta och affärsnytta och behovet av lösningen ska ha uppstått i krisen och vara verifierat av behovsägare.
Texten är uppdaterad 8 augusti 2020 Utlysningen av affärsutvecklingscheckar med anledning av Covid-19 är nu stängdVem kan söka?
Hur mycket kan man söka?
Stödet är på maximalt 150 000 kronor och får användas för att täcka högst 90 procent av godkända kostnader.
Utlysningens syfte
I spåren av pandemin Covid-19 mobiliserar privata och offentliga aktörer för att både möta den akuta krisen och rusta för en annorlunda framtid. Samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle har sällan varit viktigare än nu. Samtidigt står näringslivet inför enorma utmaningar med en minskad eller strypt efterfrågan.
Västra Götalandsregionen vill med denna utlysning främja både företagsutveckling och lokal samverkan där företag ställer om för att möta behov som samhället har kopplat till områden som vård, omsorg, utbildning, logistik, digitalisering, delaktighet, handel, stadsutveckling, tjänsteutveckling med mera.
Bedömning av ansökan görs utifrån två kriterier
Grundkrav att ansökan bottnar i ett behov som uppstått i och med Covid-19 och kopplar an till en (lokal) samhällsutmaning. Utöver det görs bedömning utifrån två kriterier:
- Samhällsnytta: Potential att minska krisens negativa konsekvenser i samhället eller ta vara på nya möjligheter till omställning. Den nya lösningen ska bygga på samarbete med behovsägare från offentlig eller privat sektor och behovet ska vara verifierat i form av ett stödbrev. Den nya lösningen ska kunna testas eller användas snabbt (inom ett fåtal månader).
- Affärsnytta: Potential att bidra till företagets långsiktiga utvecklingskraft. Lösningen ska utgå från lokal samverkan men vara nytänkande och skalbar på en större marknad.
Stödbara kostnader
Finansieringen får användas till utvecklingskostnader i framtagandet av den nya lösningen, exempelvis i form av köp av tjänst. Lönekostnader är inte stödbara. Kostnaden kan vara för att utveckla ett nytt affärserbjudande, att ställa om produktionen eller att ta fram nya tjänster, processer och affärsmodeller.
Kostnader för investeringar gällande maskiner och inventarier godkänns endast om det totala ansökta beloppet uppgår till max. 60 000 kr. I annat fall är kostnad för investering i maskiner eller inventarier ej godkända.
Checken följer bestämmelserna i 13§ i förordningen (2015:210) om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag.
När kan man söka och få besked?
- Ansökningsomgång 1 stänger 8 maj med beslut senast 15 maj
- Ansökningsomgång 2 stänger 29 maj med beslut senast 12 juni
Västra Götalandsregionen har avsatt 3 miljoner kronor totalt för båda utlysningsomgångar så länge medlen räcker.
Projekstart vid beslut och avslut inom 2020.
Hur ansöker man?
Ansökan görs via Tillväxtverkets portal Min ansökan
Läs gärna frågor och svar ovan, samt guide för ansökan, innan du påbörjar din ansökan.
Följande bilagor ska bifogas för att ansökan ska anses komplett
- Senaste årsbokslut
- Intyg om behörig firmatecknare
- Dokument som styrker behovet (tex stödbrev från behovsägare eller samarbetspart)
- Offert eller extern kostnadsberäkning
Utbetalning
Du gör ansökan om utbetalning när ditt företag är klar med aktiviteterna i beslutet och fakturorna är betalade. Sista redovisningsdag står i ditt beslut.
Du för ansökan om utbetalning via Tillväxtverkets portal Min ansökan
Obligatoriska bilagor som du ska scanna till oss vid utbetalningen är:
- Ifylld slutrapport
- Betalade fakturor. Vi godkänner bara separatfakturor som överensstämmer med offert.
- Betalningsbevis (se exempel på godkänt betalningsbevis)
Beviljade projekt
Här kan du läsa om beviljade projekt