Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

FoU-kortet

Västra Götalandsregionen erbjuder stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och kompetens för att utveckla tjänster, varor och processer.

Utlysningen stängde14 oktober 2020. Vi återkommer om eventuell utlysning under våren 2021.

Utlysningen är en del av Västra Götalandsregionens satsning för att stötta näringslivet i spåren av pandemin Covid-19. Hösten 2020 utöker vi erbjudandet och välkomnar även tillverkande företag där det sökande företaget i sig är ett SME men som genom sina ägare inte faller inom definitionen SME.

Upp till 700 000 kr i FoU-stöd kan lämnas. Resultatet ska ge tydliga konkurrensfördelar till exempel i form av utveckling av ny kunskap, förbättrad pris/prestanda i förhållande till konkurrenter, stärkta immateriella tillgångar eller lägre tillverkningskostnad.

Stödet är en del av ett VGR-projekt för projekt och utvecklingsinsatser i små och medelstora företag. Stödet finns som FoU-bas och som FoU-avancerat.

Utlysningstext för FoU-kort hösten 2020

Frågor och svar om stödet och vem som kan söka

Folder om FoU-kortet (observera att maximalt belopp har höjts)

Ett SME-företag har högst 249 anställda. Läs mer om definitionen här.

FoU-bas

Kan sökas året om och är en snabb lösning för att utreda hur en större FoU-insats kan läggas upp. Du kan ansöka om 10 000 - 50 000 kronor.

Du gör ansökan i portalen Min Ansökan. Här finns också en länk till specifika VGR frågor du måste svara på:  VGR-Guide till frågeformuläret

Vi tar emot och behandlar ansökningarna och utbetalningar 2 januari-15 juni och 15 augusti-15 december. Under sommar och juluppehåll kan vi bara göra detta i mån av tid.

FoU-avancerat

Kan vanligtvis sökas vid två utlysningar per år. Det maximala beloppet är 700 000 kronor. UTLYSNING PÅGÅR 3 SEP TOM 14 OKT 2020.

Du gör ansökan i portalen Min Ansökan. Här finns också en länk till specifika VGR frågor du måste svara på:  VGR-Guide till frågeformuläret

Utbetalning

Utbetalningsansökan görs efter att aktiviteter enligt beslutet har genomförts och fakturorna har betalats. För FoU-kort avancerat kan utbetalning göras vid två tillfällen.

Utbetalningsansökan och redovisning till VGR gör du på Tillväxtverkets portal "Min Ansökan"

Var noga med att fylla i alla uppgifter och ta med alla bilagor i utbetalningsansökan.

Obligatoriska bilagor som ska bifogas  utbetalningsansökan

Kent Cerrin, CCI
Betong är ett omdiskuterat material. Efterfrågan är hög, men framställningen kräver stora mängder energi. Tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Swerea IVF har Göteborgsföretaget CCI satt sitt nya betongrecept Super Reaction Concrete på prov.
Charlotte Stigen, IKPAB
Idag säljer de rengöringskemikalier. I morgon vill de sälja tvättresultat. Genom att tjänstefiera sitt erbjudande vill IKPAB i Borås skapa en mer hållbar avfettning för industrin. Här berättar vd:n Charlotte Stigen Låstberg om forskningsprojektet som ska göra det möjligt.
Tack vare forskningsprojekt har Furhoffs Rostfria i Skövde hittat limmer som skulle kunna ersätta svetsning, ett klurigt hantverk som dessutom ger upphov till miljöfarliga gaser.
Vad äger du för bil? I framtiden är svaret på frågan förmodligen ingen. Men när bilen blir en tjänst behöver verkstäderna jobba smartare än idag. Wiretronic i Vänersborg vill effektivisera reparationerna med hjälp av AI.

Beviljade FoU-projekt juni 2020

Berlex i Kungälv AB: Utveckling av ny produkt för ökad säkerhet för trafikanter och vägarbetare

Captario AB: Utveckla algoritmer inom maskininlärning och AI för att stödja beslutsfattande vid utveckling av nya läkemedel

Climator Sweden AB: Utveckla och testa ny innovativ varmfyllnadsteknik och nya hållbara material för effektiv fyllning, förslutning och lagring av PCM-produkter (Phase Change Materials)

Jakobsdals Charkuteri AB:  Råvaruutveckling för nya livsmedel i samarbete med RISE

Light Energy Saving Sweden AB: Utveckla cirkulärt system för belysning i byggbranschen

Partex Marking Systems AB: Utveckla ett hållbart materialalternativ till dagens PVC i Partex märksystem

Promosoft AB: Maskininlärning, hitta AI algoritmer för efterfrågeprognoser och lagerstyrning

Provexa AB: Utveckla en krom- och nickelfri ytbehandling för att ersätta dekorativt krom avseende utseende och funktion

Strawbees AB: Ta fram miljövänliga alternativ till polypropen i sina produkter, utveckla tillverkningstekniker och cirkularitet

Marianne Gustafsson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Gabriel Skarbäck

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-11-17 12:06