Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så arbetar VGR med företagsstöd

Västra Götalandsregionens företagsstöd ska vara marknadskompletterande och avlasta risker i tidiga skeden. Vi bedömer därför om vår medfinansiering behövs för satsningen eller om företaget kan finansiera med egna eller andra medel.

Vi tittar på företagets hela ekonomiska situation och företagets förutsättningar att växa. Vi tittar exempelvis på eventuella utdelningar till ägare. Det är viktigt att vi inte stör konkurrensförhållanden på den aktuella marknaden och att företagets satsning kan kopplas till de tillväxtområden som Västra Götalandsregionen prioriterar i Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030. Vi vill att företagsstöden söks och gör nytta i hela regionen.

De två viktigaste förordningarna som gäller våra företagsstöd är SFS 2015:210 och SFS 2015:211. I de förordningarna och bakomliggande regelverk från EU kan finnas regler om maximala belopp ett företag kan ta emot, att dessa typer av stöd inte kan gå till fiskeföretag och sällan till jordbruksföretag mm. Dessa företag hänvisar vi till Länsstyrelsen. Normalt stödjer vi inte heller företag inom handel och transport, eller vård, omsorg och utbildning som finansieras med allmänna medel. Vi kan inte heller lämna stöd till sådant som är lagkrav att ha eller genomföra.

Vi tar emot och behandlar alla ansökningar och utbetalningar, utom FoU kort avancerat, 22 januari-15 juni och 15 augusti-15 december. FoU-kort avancerat har andra och kortare utlysningstider. 

Utbetalning görs efter att insatsen är genomförd, betald och när den faktiska kostnaden är redovisad till Västra Götalandsregionen. En slutrapport i frivilligt format som beskriver satsningens resultat och eventuella svårigheter ska också bifogas.

Ett SME-företag har högst 249 anställda. Läs mer om definition här.


Senast uppdaterad: 2022-02-24 14:41