Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny studie: Volontärarbete ökar ungas anställningsbarhet

Unga som deltagit i volontärprojekt får stärkt självförtroende, samarbetsförmåga och anställningsbarhet. Det visar en rapport från Sloveniens nationella kontor för Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren.

Svenska Iter från Göteborgs stad har medverkat i rapporten i och med verksamhetens långa erfarenhet av volontärverksamhet inom EU-programmen.

Forskningsresultaten som har tagits fram i samarbete mellan sexton olika organisationer stärker redan existerande bevis som visar på de positiva effekter som volontärarbete har på ungas anställningsbarhet.

I studien framkommer det hur svårt det är att få samma effekter med mer traditionella studiesätt. Speciellt eftersom unga själva beskriver effekter så som ökat mod, ett mer öppet förhållningssätt och ökad självkänsla. Unga som deltagit i volontärprojekt berättar även hur de har fått lära sig om olika språk, kulturer och platser samt lärt sig samarbeta och kommunicera i högre grad.

Detta är, enligt rapportens slutsatser, viktiga delar som formar ungas framtid och gör dem mer säkra på vad de vill göra. Unga värderar även volontärarbete som något att visa upp i sitt CV.

Rapporten Volunteering Activities - To combat long-term unemployment

Senast uppdaterad: 2020-01-26 09:37