Cykel

Cykeln är ett fantastiskt transportmedel. Vet du hur bra?

Genom att cykelpendla till jobbet gör du inte bara dig själv en tjänst, utan även samhället och dina medmänniskor. I en studie från Stockholm visar forskare att du som cyklist får bättre hälsa om du väljer cykeln framför bilen på väg till jobbet och minskar därmed risken att dö i förtid. Samtidigt minskar risken för förtida död bland dina medmänniskor genom minskade utsläpp av avgaser och buller. Hälsovinsterna med att fler cyklar beräknas vara värda flera miljarder kronor årligen. 

Det är inte bara hälsan som blir bättra av att cykla. Att cykla är även bra för din privatekonomi och för klimatet, och minskar trängseln på stadens gator. Vad väljer du att göra för de pengar du sparar genom att cykla? 

Behöver du hjälp att komma upp på cykeln och börja en ny vana? Här nedan listar vi fler av fördelarna med cykel:

  • En sträcka på 3 km tar 8 minuter med bil och 10 minuter med cykel. 5 km cyklar du på 20-25 min. Du bestämmer såklart tempot helt själv och du behöver inte bli svettig om du inte försöker slå dina egna tidsrekord. 
  • Cyklister är 600 % friskare, och väger i genomsnitt 4 kg mindre än en bilist. Du får bättre immunförsvar och blodcirkulation, starkare muskler och bättre syreupptagningsförmåga.
  • Cykling avlastar dina knän och är skonsam mot lederna. 
  • Cykeln tar dig smidigt från en punkt till en annan utan köer eller omvägar via parkeringsplatser. Du parkerar enkelt nära din destination, helt gratis.
  •  Om du tycker att du har för långt eller för backigt för att cykla till jobbet kan en elcykel vara ett alternativ. Köper du en elcykel idag kan du ta del av den elcykelpremie som regeringen införde 2017. Du kan få bidrag om 25 % av inköpsvärdet, eller max 10 000 sek. Ansökan om att ta del av premien görs hos Naturvårdsverket. 
  • Även elcyklister förbättrar sin hälsa genom att cykla, trots elassistans. jämfört med bil rör du dig mycket mer, du cyklar oftast längre sträckor än vad du skulle gjort med en vanlig cykel, och fler grupper i samhället kommer ut. 
  • Idag finns mängder av olika typer av cyklar, en för varje behov. Lastcyklar är alternativ för dig som skjutsar barn eller ska storhandla, vikcykeln passar dig som vill kombinera cykel med kollektivtrafik. 

Här kan du planera och hitta din närmsta väg med cykel

Här hittar du lagar och regler för dig på cykel


Senast uppdaterad: 2018-07-31 09:13