Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Göteborg – Oslo

Sträckan Göteborg – Oslo är Norges viktigaste landförbindelse med utlandet – resor och godstransporter denna väg går inte bara till södra och västra Sverige, utan också vidare till södra Europa via Göteborgs Hamn och Skåne.

Idag går nästan all trafik i stråket på väg. Tåget kan inte konkurrera med buss, lastbil och bil. Med bil tar sträckan 3 timmar, med buss 3:20 och med tåg närmare 4 timmar. Idag passerar drygt 2500 lastbilar och transportfordon per dygn över Svinesund. Lastbilarna som är fyllda med norsk import går sedan tomma tillbaka genom Västsverige. Det medför ett slitage på vägar och utsläpp som Sverige inte kompenseras för.

På den befintliga järnvägen mellan städerna finns ett 13 mil långt, omodernt enkelspår mellan Öxnered och Halden. Det medför att tågen måste köra extra långsamt.


Senast uppdaterad: 2017-08-18 11:44