Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ledande logistikregion

Västra Götaland är med Västra stambanan och Göteborgs Hamn ett nav för skandinavisk godstransport. Det behöver det fortsätta vara.

Västra Götaland präglas av att vara en godstransportintensiv region med hög försörjningsgrad åt parter både inom och utom regionen. För Sverige, liksom för Norges, transportsystem har Göteborgs hamn en central roll i sin koppling till globala nätverk som från Göteborg kopplas samman med starka godsstråk som E6, E20, E45, riksväg 40 samt Västra stambanan och Västkustbanan för vidare transport i systemet.

Regionen har en hög andel godsvolym på väg (60 procent inklusive transport till hamn) samt en relativt låg andel på majoriteten av järnväg- och närsjöfartstråken. Regionen har i sin framarbetade godstransportstrategi identifierat att även förutsättningarna för transportslagsövergripande system samt kapacitet och tillförlitlighet är två utmaningar för fortsatt utveckling.


Senast uppdaterad: 2020-04-16 15:26