Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Större arbetsmarknadsregion

Västra Götalands befolkning växer. Med järnvägens förbättrade pendlingsmöjligheter finns förutsättningar för en stor mängd nya bostäder.

Göteborg och Borås är Västra Götalands två största städer med landets tredje största resande i jämförelse med motsvarande stråk i Sverige. Avståndet mellan städerna är bara sju mil vilket på andra håll är en bekväm pendelsträcka. På grund av en omodern och krokig järnväg är pendlarna hänvisade till buss eller bil. Idag tar det 60 minuter för den som vill åka kollektivt mellan slutstationerna. Det är bortom smärtgränsen för många. Med en modern tågförbindelse skulle restiden istället kunna kortas till 35 minuter. I stråket Göteborg-Borås finns planering för över 100 000 nya bostäder fram till 2035. Bostadsförsörjningen är nära sammankopplad med näringslivets behov av kompetens och är en stor utmaning vid rekrytering. Nuvarande kollektivtrafik i stråket är nära maxkapacitet vilket innebär att trots nya bostäder kommer många tvingas ta bilen.


Senast uppdaterad: 2020-04-16 14:53